Home > Historische reddingsboot Watson III komt terug naar haar thuishaven Oostende

Historische reddingsboot Watson III komt terug naar haar thuishaven Oostende

Geschreven op 16 oktober 2019 om 19:03 door Gino Ester

Watson III is één van de drie reddingsboten die na de Tweede Wereldoorlog besteld werd voor de reddingsdienst aan zee. Er was er één in Zeebrugge, één in Nieuwpoort en de Watson III in Oostende. De reddingsboten van het Watson-type hadden een reputatie vanwege hun hoge zeewaardigheid, zelfoprichtend vermogen en onzinkbaarheid door de luchtdichte compartimenten. De reddingsboot Watson III Oostende werd op 12 juli 1948 te water gelaten en in Oostende gestationeerd. Sinds de uitdiensttreding in 1980 wisselde de boot verschillende keren van rustplaats. Na het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke (nu NAVIGO) werd Watson III overgedragen aan de vzw Archonaut uit Brugge, maar een restauratie is er nooit gekomen. De Watson III Oostende werd op 28 maart 2011 beschermd als varend erfgoed.

Deze historische boot ligt sindsdien op restauratie te wachten. Dankzij VZW-Restart en de vlotte samenwerking van Stad Oostende en Haven Oostende krijgt dit belangrijk stuk erfgoed een plaats naast Hangar 1. Watson III kwam woensdagnamiddag 16 oktober aan in Oostende. De bedoeling is om haar daar volledig te restaureren en zeewaardig te maken. Haven Oostende zorgt voor de nodige infrastructuur. Om deze grote klus te klaren kijkt VZW-Restart richting scholen en vrijwilligers om samen het restauratieteam te vormen. Private investeerders en sponsors zijn uiteraard ook altijd welkom. Om de Watson III, alias “Reddingboot 3” in haar volle glorie te herstellen is heel wat kapitaal nodig. Er komen nog vele acties om fondsen te verzamelen.

Eenmaal Watson III terug zeewaardig is, wil VZW-Restart het vaartuig gebruiken voor maritieme activiteiten zoals excursies op zee of binnenwateren. Uiteraard kan de Reddingboot 3 (de oorspronkelijke naam – zonder s) een trotse ambassadeur worden voor Oostende op diverse maritieme activiteiten zoals Oostende voor Anker. Charlotte Verkeyn, Voorzitter Raad van Bestuur Haven Oostende: “Het verhaal van de Watson III past perfect in de nieuwe beleidsvoering van Haven Oostende. Het basisfundament is aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Haven Oostende wil een voorbeeldfunctie vervullen voor alle bedrijven in het havengebied en daarbuiten. Haven Oostende ombuigen naar een structureel winstgevend bedrijf waarin groei vertaald wordt in duurzame tewerkstelling, dat is het doel. Naast deze economische rol heeft Haven Oostende ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van mens en maatschappij. Om deze te vervullen wordt onder andere erfgoed en het patrimonium gekoesterd en krijgt dit waar mogelijk een economische of maatschappelijke bestemming.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.