Home > Historisch moment: eerste Ieperse landbouwraad is een feit

Historisch moment: eerste Ieperse landbouwraad is een feit

Geschreven op 27 juni 2020 om 09:28 door Mario De Wilde

Eergisteren kwam voor de eerste keer ooit een landbouwraad bijeen in stad Ieper. Als eerste agendapunt: een voorzitter en ondervoorzitter aanduiden.  Philip Fleurbaey werd door de talrijke aanwezigen unaniem verkozen als voorzitter, Lies Sampers als ondervoorzitter. De landbouwraad zal vanaf nu minstens vier keer per jaar samenkomen, telkens op de 3de donderdag van de maand in februari, mei, augustus en november. Indien nodig wordt op vraag van het stadsbestuur een extra vergadering ingelegd.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze groep goed werk zal leveren voor de landbouw en ook de sector naar het grote publiek beter bekend en vertrouwd kan maken. Ik bedank iedereen die hieraan heeft bijgedragen en ik wens de kersverse voorzitter en ondervoorzitter veel succes”, aldus schepen van landbouw Patrick Benoot. “De talrijke opkomst voor deze eerste landbouwraad toont dat er nood was aan een overleg- en adviesorgaan. Want iedereen merkt op dat er een kloof is tussen onze sector en de consumenten, deels door misvattingen. Bijvoorbeeld over het watertekort, veel mensen weten niet dat wij zelf heel wat regenwater stockeren. Waterproblematiek is één item, een klimaatslimme landbouw is waar we als volledige sector aan werken, zonder het produceren van lokale gezonde voeding uit het oog te verliezen,” zegt kersvers voorzitter Philip Fleurbaey.

Schepen Patrick Benoot: “In mei 2019 kreeg ik van het college van burgemeester en schepenen groen licht voor de oprichting van een landbouwraad. Na ook de goedkeuring van de statuten voor deze raad door de meerderheid, konden we nu het startschot geven voor de allereerste Ieperse landbouwraad. Dit orgaan heeft een adviserende rol in het bestuur van onze stad. Ik merk grote tevredenheid dat er nu eindelijk een officiële gesprekspartner inzake landbouw is. Tijdens de eerste raad was het enthousiasme aanstekelijk, de agenda voor de komende vergaderingen is nu al goed gevuld.”
De voorzitter kijkt ernaar uit om vanuit de landbouwraad een positief verhaal te brengen over de landbouwsector: “Bij de opstart van de landbouwraad is er al meteen vertegenwoordiging vanuit alle deelgemeenten en uit verschillende sectoren, mannen én vrouwen. We kunnen rekenen op een grote expertise van jong tot oud. Fantastisch! Vanuit de landbouwraad willen we alvast het stadsbestuur, burgemeester Emmily Talpe en in het bijzonder schepen van landbouw Patrick Benoot bedanken voor de kansen die we krijgen. Als grootste beheerder van de open ruimte krijgen we inbreng in landbouwgerelateerde onderwerpen én dossiers. Dat zal zeker voor juiste input en informatie zorgen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.