Home > Hilti’s grootste portaalzaag ter wereld deze middag in Oostende operationeel

Hilti’s grootste portaalzaag ter wereld deze middag in Oostende operationeel

Geschreven op 7 mei 2020 om 17:16 door Mario De Wilde

Deze namiddag neemt Aerocircular® in hun loods op de luchthaven van Oostende de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik die Hilti ooit gebouwd heeft. De enorme zaag met diamantkabel is 11 meter hoog en 9 meter breed en werd speciaal ontwikkeld door Hilti en Aerocircular® om de romp van een A320 of B737 vliegtuig in door te zagen, als een warm mes door de boter. Hilti heeft de portaalzaag laten bouwen in Vlaanderen door zijn exclusieve partner voor speciale diamantzagen. De stukken die gezaagd worden met Hilti’s grootste diamond wire cutting device, zullen enerzijds in min-of-meer intacte toestand (bijvoorbeeld de cockpit wordt omgebouwd tot flight simulator) vervoerd worden naar de afnemer, en anderzijds verder verkleind worden in functie van het ideale volume aan materiaal.  Uiteindelijk belanden alle materialen terug in de (secundaire) grondstofketen.

Aerocircular® is het enige bedrijf in België dat passagiersvliegtuigen ontmantelt.
Meer nog, Aerocircular® is het enige bedrijf in de vliegtuigontmantelingsbusiness dat focust op de “rest materialen”.  Andere spelers kopen vaak een vliegtuig om dan de herverkoopbare vliegtuigonderdelen als wisselstuk te vermarkten.  De overblijfsels (denk maar aan romp en interieurdelen) worden vaak verschroot en herleid tot gemengd afval. Aerocircular® heeft zich van bij de opstart toegelegd op duurzame herbestemming van de “overblijfsels”, aangezien er al genoeg partijen zijn die met wisselstukken bezig zijn. Uiteraard worden de wisselstukken ook zorgvuldig gevaloriseerd, maar daarvoor werken we met key-partners samen die hierin gespecialiseerd zijn en dit voor hun rekening nemen.

Het studiewerk op materialen dat hiervoor reeds geleverd werd, leidde ondertussen tot meerdere patent-filings en wordt gestaag verdergezet, met participatie in ondertussen meer dan 6 Europese onderzoeksprojecten waarin klinkende namen uit de (luchtvaart)industrie alsook de academische wereld partneren. Hierin werkt een afzonderlijke R&D afdeling onder de naam Industrial Circularity Lab (ICL), die er voor zorgt dat het ecosysteem rond Aerocircular® in de nabije toekomst zelfs de grenzen kan oversteken naar andere sectoren.

De Amerikaanse vestiging van Aerocircular®, in Arizona, opent haar deuren in het midden deze zomer, en de vestiging in het Midden Oosten, wellicht al in het eerste kwartaal van 2021.  Deze laatste vestiging zal zich toeleggen op “widebodies”, de grotere types vliegtuigen met dubbel gangpad. Koen Staut, CEO Aerocircular®: “Deze enorme diamantzaag is voor ons een grote stap voorwaarts in ons circulair verhaal. We zijn bijzonder vereerd dat een wereldwijde speler als Hilti wou samenwerken in de startup fase van Aerocircular® om hun grootste portaalzaag ooit te ontwikkelen en te bouwen.
We zijn de mensen bij Hilti en in het bijzonder Johan Lauwers onze dank verschuldigd, zonder hun steun zou Aerocircular® niet mogelijk zijn geweest.” Johan Lauwers, Global Key Project & Specials Manager at Hilti HQ Liechtenstein: “Voor elke uitdaging wil Hilti een oplossing bieden. Toen Aerocircular® ons vroeg om een vliegtuigromp te fragmenteren hebben we deze wel heel aparte vraag grondig bestudeerd. We zijn heel trots met onze grootste portaalzaag ter wereld in Oostende en de bijdrage die deze zal leveren aan het groene circulaire verhaal van Aerocircular® om onderdelen van een vliegtuig een nieuwe bestemming te geven. Hilti kijkt uit naar de toekomstige vestigingen van Aerocircular® in Amerika en Abu Dhabi om ook daar de nodige ondersteuning te kunnen geven.”

Technische gegevens over de Hilti portaalzaag met diamantkabel
·       Gebouwd  door SMO, Hilti’s exclusieve partner voor speciale diamantzagen
·       De diamantzaag heeft een hoogte van 10,9 m,  een breedte van 9.1 m en een diepte van 5.2 m en weegt ongeveer 16.5 Ton
·       Electrisch vermogen : 55 kW, 3-fazig 400V
·       Diamantkabellengte : 40 m
·       Koeling : lucht of water
·       Maximale diameter van te verzagen stukken met deze machine is 7 m doormeter
·       Het grote voordeel van diamant is dat het door alle materialen kan zagen : alle soorten metalen, beton, asfalt, glas, plastic… zelfs hout.

Over Hilti

Hilti Group is een globale solution provider voor de constructie- en energiesector met innovatieve systemen, software en services.  Hilti telt meer dan 30.000 teamleden in meer dan 120 landen met een directe lijn naar de klant.   In 2019 realiseerde Hilti een turnover van 5.9 Milliard CHF (~5.6 Milliard EUR).  Hilti is in handen van de Martin Hilti Family Trust hetgeen een lange termijn continuïteit garandeert.  Hilti’s hoofdkantoor is gevestigd in Schaan – Liechtenstein sinds de oprichting in 1941.

Hilti’s motto is ‘we passionately create enthusiastic customers and build a better future’ en ons strategisch doel is ‘sustainable value creation through market leadership and differentiation’.
Binnen Hilti is er een afdeling die zich richt op gespecialiseerde – meestal op maat gemaakte – oplossingen voor de nucleaire, olie en gas en complexe industriële oplossingen, met een focus op de aanwending van diamant.   Deze gespecialiseerde oplossingen worden door Hilti geleverd over de hele wereld.

In het DNA van Hilti zit innovatie, ondernemerschap, duurzaamheid, marktleider door differentiatie en rechtstreeks contact met de klant diep verankerd.   Voor Hilti is een langdurig en diepgaand partnership met andere firma’s gedreven door deze kernwoorden cruciaal.  Aerocircular past dan ook perfect in dit kader aangezien zij een perfecte invulling geven aan de fundamentele aspecten van het Hilti DNA.

www.hilti.group

Over Aerocircular®

Aerocircular® is een Belgisch bedrijf, opgericht in 2016, dat groene, uitsluitend serviceverlenende, vliegtuigdemontage, -ontmanteling en re/up-cyclingdiensten levert aan vliegtuigeigenaren.

Aerocircular® zoekt permanent naar een betere valorisatie van het ontmantelingsproces via haar innovatiegedreven partnerschappen met universiteiten, ontwerpers, academici en leveranciers.

Het hoofdkantoor is gevestigd op de internationale luchthaven van Oostende-Brugge.
Daarnaast komen er sites in Abu-Dabi op de internationale luchthaven en in Arizona (US) op de Mesa Gateway Airport.

Ons Industrial Circularity Lab (ICL) is opgericht als expertisecentrum voor onze wereldwijde circulaire activiteiten. Het ICL gaat op zoek naar waarde-creërende oplossingen zowel in luchtvaart als in andere sectoren.

www.aerocircular.green

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.