Hib hib hoera: Dudzeelse Taartenateljee trotse eigenaar van het HIB-label
Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor
deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. En de term ‘ambachtelijk’ is, in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent.
Cathelyne van Overbeeke (48) is al 12.5 jaar trotse zaakvoerder van Taartenateljee uit Dudzele. Haar ambacht: het maken van creatieve themataarten. “Het begon al vanaf kleins af”, zegt Cathelyne. “Dan bakte ik al spelend taartjes op het strand. Het zachte zand was de bloem, de schelpjes de rozijnen.” De start van een bijzonder verhaal van een ambachtelijke onderneemster uit Dudzele.
“Ik ben geboren in Nederland en studeerde daar Bakkerij en Hotel. Op mijn 18e, trok ik naar de hotelschool ‘Spermalie’ in Brugge. Ik leerde er ook mijn man kennen, en bleef zo na mijn studies in Brugge plakken. Ik raakte geïnspireerd door verschillende grote chefs en werkte in verschillende (sterren)restaurants. Maar al snel maakte ik kennis met de onregelmatige uren en de moeilijk combinatie met het gezinsleven”, zegt Cathelyne.
“Na de geboorte van mijn zonen Wout en Torin, ging ik aan de slag als kok in een rusthuis. Voor de verjaardagen van mijn kinderen bakte ik leuke taarten waarna de bakkriebel weer toesloeg. En zo geschiedde. Ik experimenteerde verschillende recepten en wou van elke taart een originele maken. De foto’s zette ik online en de bestellingen stroomden binnen. Taartenateljee was geboren! Mijn eigen bedrijf, waar ik op bestelling creatieve taarten en sweettables maak.” zegt van Overbeeke fier.
Ook regioverantwoordelijke Brecht Clyncke van UNIZO Noord-West-Vlaanderen reageert trots: “Cathelyne geeft in haar atelier ook taartworkshops op maat gericht naar beginnende bakliefhebbers tot de professionele bakker. In 2018 werkte ze aan een eigen boek, nl. ‘Thema taarten’, een creatief doe-boek waar men stap voor stap uitleg krijgt over het maken van kunstwerken met slagroom. Kortom, Cathelyne bruist van de creatieve ideeën. Het ambachtelijk HIB-label is letterlijk de welverdiende kers op de taart. Vandaag bestaat het Taartenateljee precies 12,5 jaar.”
Definitie – criteria
Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn
soort. www.unizo.be/handmade-in-belgium en www.handmadeinbelgium.com