Home > Hib hib hoera: Dudzeelse Taartenateljee trotse eigenaar van het HIB-label

Hib hib hoera: Dudzeelse Taartenateljee trotse eigenaar van het HIB-label

Geschreven op 9 februari 2021 om 13:38 door Mario De Wilde

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor
deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. En de term ‘ambachtelijk’ is, in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent.

Cathelyne van Overbeeke (48) is al 12.5 jaar trotse zaakvoerder van Taartenateljee uit Dudzele. Haar ambacht: het maken van creatieve themataarten. “Het begon al vanaf kleins af”, zegt Cathelyne. “Dan bakte ik al spelend taartjes op het strand. Het zachte zand was de bloem, de schelpjes de rozijnen.” De start van een bijzonder verhaal van een ambachtelijke onderneemster uit Dudzele.

“Ik ben geboren in Nederland en studeerde daar Bakkerij en Hotel. Op mijn 18e, trok ik naar de hotelschool ‘Spermalie’ in Brugge. Ik leerde er ook mijn man kennen, en bleef zo na mijn studies in Brugge plakken. Ik raakte geïnspireerd door verschillende grote chefs en werkte in verschillende (sterren)restaurants. Maar al snel maakte ik kennis met de onregelmatige uren en de moeilijk combinatie met het gezinsleven”, zegt Cathelyne.

“Na de geboorte van mijn zonen Wout en Torin, ging ik aan de slag als kok in een rusthuis. Voor de verjaardagen van mijn kinderen bakte ik leuke taarten waarna de bakkriebel weer toesloeg. En zo geschiedde. Ik experimenteerde verschillende recepten en wou van elke taart een originele maken. De foto’s zette ik online en de bestellingen stroomden binnen. Taartenateljee was geboren! Mijn eigen bedrijf, waar ik op bestelling creatieve taarten en sweettables maak.” zegt van Overbeeke fier.

Ook regioverantwoordelijke Brecht Clyncke van UNIZO Noord-West-Vlaanderen reageert trots: “Cathelyne geeft in haar atelier ook taartworkshops op maat gericht naar beginnende bakliefhebbers tot de professionele bakker. In 2018 werkte ze aan een eigen boek, nl. ‘Thema taarten’, een creatief doe-boek waar men stap voor stap uitleg krijgt over het maken van kunstwerken met slagroom. Kortom, Cathelyne bruist van de creatieve ideeën. Het ambachtelijk HIB-label is letterlijk de welverdiende kers op de taart. Vandaag bestaat het Taartenateljee precies 12,5 jaar.”

Definitie – criteria
Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn
soort. www.unizo.be/handmade-in-belgium en www.handmadeinbelgium.com

 

6 reacties

Nicol vandekeere
Geschreven op 2021-02-09 21:07:31
Cathelyne, zeker een welgemeende proficiat. Als jonge dame had je reeds dynamisme en doorzettingsvermogen. Het is je gelukt om je uit te leven in je hobby. Heel mooie herinneringen aan jou blijven me bij. Het ga jou en je gezin goed.
Trijntje van Cranenburgh
Geschreven op 2021-02-09 19:29:40
Gefeliciteerd Cathelijne! Ik ben trots op je!!!
Vanthournout marie
Geschreven op 2021-02-09 18:56:26
Malgré mon néerlandais pas parfait je me suis lancée dans ma passion 😄 les gâteaux disign cathelyne m’a tout appris et même maintenant si j’ai une question elle me répond toujours gentiment c’est la meilleure 😘😘
Anneke de Vis
Geschreven op 2021-02-09 17:35:42
Van harte gefeliciteerd Cathelijne. Dik verdiend
Rosalia
Geschreven op 2021-02-09 15:49:43
Jaren geleden heb cursus bij haar gevolgen , excelente mens ook , toen kon ik veel van haar kunnen leren, en bij haar eerste geplublieceerde boek kon ik het niet missen want toch wou ik haar tips en recepten nog houeden . Wel zie ik dat zij stap bij stap haar doelen bereikt , ik wens nog veeel Succes in de toekomstige jaren je verdiend het
Dannie Welvaert
Geschreven op 2021-02-09 15:34:26
Een welverdiende proficiat voor Cathelyne! Ze is niet alleen een exceptionele chef, die creatieve en lekkere taarten bakt, ze heeft ook een uniek talent om ze met alle mogelijke figuren die ze zelf boetseert te versieren! Het is een plezier om haar workshops bij te wonen en aan het eind van de avond met een eigen taart naar huis te mogen rijden! (Al moet je er wel heel snel bij zijn om bij de gegadigden te zijn! Haar workshops zijn immers onvoorstelbaar populair.)

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.