Home > Het najaarsnummer van Heemkring Cnocke hier in Knokke-Heist is uit

Het najaarsnummer van Heemkring Cnocke hier in Knokke-Heist is uit

Geschreven op 19 oktober 2022 om 15:42 door Mario De Wilde

Zopas verscheen het 50 blz. tellende najaarsnummer van de lokale heemkring van Cnocke is Hier in Knokke-Heist. Hoofdartikel is van de hand van Marc Peire, die het fresco van de cinema ‘Monty’ onder de loep neemt, ooit geschilderd door kunstenaar Luc Peire gekend voor zijn verticalisme. Dit wetenschappelijk document werpt een heel andere blik op de kunstenaar die zijn atelier had in de De Judestraat.

Bestuurslid Rita Peckelbeen ging zich verdiepen in de story van Ten Bos dat onlangs zijn deuren sloot. Dit restaurant was ooit gebouwd voor Oscar Delanghe, …daarom wordt er nog steeds gesproken over Oscars hul. In het 1ste deel is het vooral de familie die belicht wordt die de zaak runde in concurrentie met de vele Siska’s. Haar tweede bijdrage gaat over de Poolse militair Jozef Fibiger die zich op het eind van WOII aansloot bij het Geheim Leger in Knokke. Hij werd er samen met Borek opgevangen door Jean Morel, actief verzetsman. Een boeiend verhaal door de plotselinge ontdekking van een militair zakboekje en andere documenten onder de dakpannen ergens in Blankenberge.

Najaarsnummer
Danny Lannoy schreef Verwee versus Mesdag, over de relatie tussen twee kunstschilders. De Nederlander Hendrik Mesdag kocht in 1869 een drietal doeken van Alfred Verwee. Hij uitte zijn kritiek via brieven over de kwaliteit van Verwees doeken. In de rubriek Knocke Kunst wordt een doek van Louise Hegér over het Oud-Zoute toegelicht. Er wordt ook aandacht geschonken aan het jubileum van Jan Bonte en Rosalie Hillewaert die een woning betrokken langs de Graaf Jansdijk in Het Kalf. Het thema- artikel Architectuur brengt de lezer naar de villa La Rabouillère in Duinbergen. Deze cottage van architect Neirynck in de Poststraat is een voorbeeld van restauratie en renovatie met respect voor de originele bouwtrant.

De leden van de kring ontvangen 2 tijdschriften per jaar. Lid worden kan door storting van 18 € op rekening van Cnocke is hier, BE26 7380 3197 1929 met vermelding ‘nieuw lid’.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.