Home > Het Kortrijkse Schouwburgplein verandert in een kleine stad

Het Kortrijkse Schouwburgplein verandert in een kleine stad

Geschreven op 5 oktober 2021 om 14:53 door Mario De Wilde

Schouwburg Kortrijk stuurde in het kader van 100 jaar Schouwburg Kortrijk een open call uit naar kunstenaarscollectieven met de vraag: “Hoe kunnen we het Schouwburgplein tot leven laten komen?” LEEFWERK kwam als winnaar uit de bus. Samen met alle inwoners van Kortrijk bouwen ze momenteel aan een stad op de planken op het Schouwburgplein. Schouwburgland was een schot in de roos. De bezoeker van de Schouwburg werd in een meeslepend verhaal rondgeleid doorheen de Schouwburg. Nu is het tijd om uit te breken: LEEFWERK viert de 100ste verjaardag van de Schouwburg op het iconische Schouwburgplein door er een stad op de planken te bouwen. Een mooi participatief project!
Axel Ronse, schepen van cultuur
LEEFWERK: All the world’s a stage / in process untill finished
Het kunstenaarsduo Niels Coppens en Roman Luterbacher heet LEEFWERK. En dat is niet voor niets: ze delen een diepe interesse in het anders gebruiken van de publieke ruimte om actie en interactie te genereren. Dit is dan ook de bedoeling van het groeiend kunstwerk op het Schouwburgplein. Sinds half augustus groeien er 8 podia voor Schouwburg Kortrijk. Elke dag wordt er van 10 tot 20 uur gebouwd en geleefd op het plein. Die letterlijke groei werkt aanstekelijk: voorbijgangers stoppen en vragen wat er aan het gebeuren is. Sommigen helpen mee bouwen, koken, praten en denken. Het is een echte belevingsinstallatie waar iedereen welkom is.

Het belangrijkste is eigenlijk ook niet het resultaat, het kunstwerk of dat het evenement zal ‘werken’. In onze samenleving streven we altijd een return on investment na. Maar in dit project is het proces prioritair: we bouwen met dit project aan onze persoon, attitude én de samenleving. Het echte resultaat zal zijn dat mensen veranderd zijn. Je kunt dat niet in cijfers uitdrukken.

Van maandag 11 tot zondag 17 oktober (10 – 22u) vindt de slotweek plaats en vieren we feest in de pas gebouwde stad. LEEFWERK zoekt daarom actief naar inwoners die willen meehelpen aan de programmatie van deze slotweek. Wil jij iets organiseren in de stad? Laat het weten via mail (niels@leefwerk.org) of kom gewoon langs. Want echt praten werkt het best.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.