Home > ‘Het Kluwen’, de laatste roman van Roland Derveaux uit Ooigem-Wielsbeke is uit

‘Het Kluwen’, de laatste roman van Roland Derveaux uit Ooigem-Wielsbeke is uit

Geschreven op 2 juni 2022 om 14:57 door Mario De Wilde

‘Het Kluwen’ is de achtste roman van Roland Derveaux uit Ooigem-Wielsbeke. Eerder verblijdde de West-Vlaming ons al met ‘De Barst in De Beitel’, ‘Storm over De Beitel’, ‘Leve de Beitel’, ‘De Knopendoos’, ‘Een kind in de kou’, ‘Grenadier Franz-Joseph, wijlen mijn zoon’ en ‘Met de monsters op de hielen’. Daarna bracht hij ook nog een eerste dubbele bundel Pi(e)kuurtjes uit: ‘Blauw Zwart—Code Rood’. Roland studeerde algemene economie en moderne talen. Na een volledige loopbaan in de houtindustrie begon hij met schrijven van streek- en oorlogsromans en Pi(e)kuurtjes.

Het kader

In “Het Kluwen” ondergaat de jongste zoon van het gezin Mambers, samen met zijn leeftijdsgenoten, het goed en kwaad van een maatschappij die zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt tot een aanzienlijk niveau van industrialisering en artificiële intelligentie. De welvaart neemt een hoge vlucht, maar dat geldt niet voor de hele wereld, niet voor ieder continent en zeker niet voor ieder land. De expansie van de markt heeft ook nare gevolgen voor de consument en zijn leefomgeving. De toename van de productie en het energieverbruik doet de vraag naar grond-, brand- en delfstoffen exponentieel stijgen. Een en ander heeft verregaande invloed op het milieu, niet het minst op het gebied van schadelijke emissies en afval. Dramatische natuurrampen worden toegeschreven aan de klimaatverandering.

Ook wordt het contrast tussen weelde en nood hoe langer hoe groter. De snelle bevolkingstoename verloopt niet zonder problemen. Waar het voedselaanbod niet volstaat lijden vooral kinderen onder de hongersnood. Migratie met hoog risico neemt ongekende vormen aan, in verscheidene continenten. Vooral het gebrekkige transport overzee eist zware tol.

Wanneer digitalisering zich overal doorzet en hoe langer hoe meer de prille jeugd op het oog heeft, blijkt dat velen die de school al lange tijd achter zich hebben, met een onoverkomelijke achterstand te maken krijgen. Wie niet bij de pinken is dreigt het slachtoffer te worden van mensen met kwade bedoelingen. De cybertechnologie maakt het de machtsblokken gemakkelijker om hun positie te verstevigen en hun plaats te verwerven, zelfs in de ruimte. Ook op het vlak van een nieuwe wapenwedloop stijgen de spanningen. Een onontwarbaar kluwen van gelijktijdig optredende wereldproblemen heeft de aarde in zijn greep. De noodlijdenden zijn zoals altijd de grootste slachtoffers.

Het openbare leven wordt verstoord door een pandemie en de grootmachten spelen een spelletje blufpoker dat de wereldeconomie ernstig verstoort maar in oorlogsgebieden vooral de bewoners in een ongelooflijke ellende stort.

Bijzonderheid

De witte voorkant van het boek biedt ruimte voor een schetsje met de viltstift, discreet, rustig of in het oog springend. Het zijn impressies van mijn fietstochten door heel Vlaanderen: de Westhoek, de Schelde-, Leie- en Mandelstreek vooral, maar ook de Kuststreek en het Brugse Ommeland, het Houtland, het Heuvelland en de Vlaamse Ardennen, verder door Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant, Limburg en over de taalgrens Zo is, als de klant het wenst, ieder exemplaar dat door mijn handen passeert uniek, in een poging om een beetje kleur en diversiteit in het maatschappelijke kluwen te krijgen. Het idee kwam bij me op toen ik zag hoe creatief en verrassend op een dag twee van mijn kleinzonen, van 6 en 8, omsprongen met een klein aantal basiskleuren

Technische gegevens:

HET KLUWEN

ISBN 9789464481693

257 blz.

Paperback

Info en shop: www.bravenewbooks.nl/rolandderveaux

Ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Op facebook:

https://www.facebook.com/Plezierschrijver

https://www.facebook.com/Roland.Derveaux.plezierschrijver/

BOEKENKLANKEN: https://www.facebook.com/groups/1037942796245871/

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.