Home > Het Brugs Uurtje is daar weer: ditmaal Roland Moerkerke als centrale gast in de Balsemboom

Het Brugs Uurtje is daar weer: ditmaal Roland Moerkerke als centrale gast in de Balsemboom

Geschreven op 13 september 2023 om 07:56 door Mario De Wilde

Zijn geboortehuis staat in de Westmeers 100, naast de wasserij van Alice De Buyser. Hij zag ‘t levenslicht op een koude 15de december in 1946. Op zijn eerste schoolbankjes krijgt hij les van Johan Ballegeer en Roger Demarest, twee bekende Brugse namen. Hij werd intern bij de Broeders Xaverianen in Heist, waar hij onbewust het carnaval ontdekt. Roland ging naar het VTI om elektriciteit te studeren en daarna volgt zijn legerdienst in het Duitse Kassel.
Hij zwaait af op Allerheiligen 1964 en werkt reeds de dag nadien, op Allerzielen in ‘La Brugeoise’ ! Na een tweetal jaren begon hij aan een carrière van bijna veertig jaar bij het toenmalige Ebes.

Tot zover ‘t gewone leven van Roland. Maar ’t leven is voor Roland Moerkerke veel meer dan “Van ’t werk naar huis – en van ’t huis naar ’t werk”. Hij heeft volk nodig en houdt van een luimige babbel. Niet voor niets is er ‘n familieband met de Balbaert’s, bekend in Brugse toneel- en revuekringen. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan, en zo komt deze praatgast in meerdere levens terecht. Zelf legt hij uit dat hij voor elk seizoen een activiteit heeft : Zo is er een carnavalseizoen, een toneelseizoen en een muziekseizoen. Het begon in de ’70-er jaren in café ’t
Molentje langs de Leopold II-laan. Hij raakt er betrokken bij de carnavalsvereniging “De Wanorde der Muzejongen”. Hij brengt hij het tot Prins Carnaval van Groot Brugge en de boot was vertrokken. Onmiddellijk na de carnavalsactiviteiten van 1985 wordt hij gevraagd om het “Hof der Prinsen” te vervoegen.

Wie carnaval zegt, denkt aan muziek. Zo verzeilt Roland bij het bekende wandelorkest “De Brugse Dorpsmuzikanten”. De groep, die op ontelbare folklore- en feestgelegenheden aanwezig is. Net geen dertig jaar was hij ook lid van het revuegezelschap ‘t Brugs Narrenschip. Het begon met een klein rolletje en eindige met het voorzitterschap, dat hij twaalf jaar heeft waargenomen. Ja, ‘t wordt alweer een “Brugs Uurtje” met een Bruggeling met vele levens en evenveel anekdoten.

Zondag 1 oktober 2023, deuren open om 10.15 uur, start om 11 uur. Zaal De Balsemboom in hartje Brugge 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.