Home > Herinwijdingen in West-Vlaanderen: drie WO1-soldaten krijgen na meer dan een eeuw alsnog een graf met hun naam

Herinwijdingen in West-Vlaanderen: drie WO1-soldaten krijgen na meer dan een eeuw alsnog een graf met hun naam

Geschreven op 9 maart 2022 om 18:53 door Mario De Wilde

Gisteren werden de graven van Sapper Stanley Evelyn Barnden van de 17th Field Company Royal Engineers, Lance Corporal Owen James Munday en Private Leonard George Holiday, beiden van het 15th (Hampshire Yeomanry) Battalion The Hampshire Regiment, meer dan honderd jaar na hun dood heringewijd. De diensten werden gehouden op de begraafplaatsen Kanhahar Farm Cemetery, Heestert Military Cemetery en Vichte Military Cemetery van de CWGC, alle in West-Vlaanderen, en werden georganiseerd door het Joint Casualty and Compassionate Centre (MOD JCCC) van het Britse Ministerie van Defensie.

De diensten werden geleid door Reverend Nick Sharpe CF, Chaplain van het 4th Battalion The Princess of Wales’s Royal Regiment en bijgewoond door dienstdoende soldaten van het Princess of Wales’s Royal Regiment 35 Engineer Regiment, Royal Engineers en veteranen van de Hampshire Regiment Association, alsmede vertegenwoordigers van de CWGC. De graven van alle drie de mannen konden worden geïdentificeerd nadat onderzoekers bewijsmateriaal hadden ingediend waaruit bleek dat hun graven waren gelokaliseerd. Na verder onderzoek door de CWGC, het National Army Museum en MOD JCCC werd als onderdeel van het MOD JCCC’s beoordelingsprocedure bevestigd dat deze mannen inderdaad waren gevonden.

Sapper Stanley Evelyn Barnden

Sapper Barnden werd geboren in Walton-le-Soken, Essex. Hij was een vooroorlogs gewoon soldaat, vaak aangeduid als de ‘Old Contemptibles’, die deel uitmaakten van de British Expeditionary Force die bij het uitbreken van de oorlog naar het Westelijk Front werden gestuurd. Hij sneuvelde op 12 december 1914 nabij Neuve-Église in België op 25-jarige leeftijd. Sapper Barnden wordt nu herdacht op Kandahar Farm Cemetery.

Lance Corporal Owen James Munday, Private Leonard George Holiday

Het was tijdens gevechten vier jaar later dat Lance Corporal Munday, 26 jaar, uit Stockbridge in Hampshire, op 22 oktober 1918 sneuvelde en Private Holiday, 19 jaar, uit Drayton St Leonards in Oxfordshire, op 26 oktober 1918, enkele weken voor het einde van de oorlog. Ze werden als vermist opgegeven en herdacht op CWGC Tyne Cot Memorial. Lance Corporal Munday wordt nu herdacht op Heestert Military Cemetery en Private Holiday op de Vichte Military Cemetery. De eerste bewijzen betreffende de graven van Lance Corporal Munday en Private Holiday werden geleverd door Michiel Vanmarcke, een Belgische student met een passie voor geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Michiel woonde samen met leden van zijn familie de diensten bij.

Michiel Vanmarcke zei: “Ik ben zeer vereerd dat ik heb kunnen bijdragen tot de identificatie van Lance Corporal Munday en Private Holiday. Als 21-jarige Belg die opgroeide in de streek waar deze twee mannen sneuvelden, voel ik me met hen verbonden. Dat Munday en Holiday vandaag, enkele jaren na de indiening van mijn eerste verslag, worden geëerd, is echt de kers op de taart. Wat echt belangrijk is, is dat er nog twee vermiste helden zijn gevonden en dat hun nabestaanden de afsluiting krijgen die ze verdienen. “

Geert Bekaert, CWGC-directeur voor Centraal- en Zuid-Europa: “Het is een voorrecht aanwezig te zijn bij de herinwijding van het graf van Lance Corporal Owen James Munday, zijn laatste rustplaats die ons in staat stelt ons engagement voor de zorg voor graven van het Gemenebest te hernieuwen, tot in de eeuwigheid. Dankzij de inspanningen van een toegewijde onderzoeker zijn we ook verheugd en vereerd dat we het graf kunnen markeren van Private Leonard George Holiday, die begraven ligt op CWGC Vichte Military Cemetery. En tenslotte eren en respecteren we Sapper Stanley Evelyn Barnden, die eerder als vermist te boek stond en herdacht werd op de Ypres (Menin Gate) Memorial.”

Foto credit: ©Eric Compernolle

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.