Home > Heraanleg Wijk Blijmare (achter de Brugse gevangenis) duurt tot einde volgend jaar

Heraanleg Wijk Blijmare (achter de Brugse gevangenis) duurt tot einde volgend jaar

Geschreven op 3 oktober 2022 om 09:08 door Mario De Wilde

Precies een week geleden gingen de werkzaamheden in Wijk Blijmare, de wijk achter de gevangenis, van start. De wijk krijgt een volledige, noodzakelijke heraanleg. “We vernieuwen in totaal 3,2 km openbare weg, planten 153 bomen aan en investeren 7,6 miljoen euro. De werkzaamheden zijn nodig. Na een routinecontrole bleek dat de riolering in slechte staat is. Dit is een wijk uit de jaren 1960 en sindsdien werden hier weinig instandhoudingswerkzaamheden uitgevoerd”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De eerste fase behelst de Hogeweg (van kruising Iepenlaan tot kruising Sint-Hubertuslaan) en de Sint-Hubertuslaan.

De werkzaamheden omvatten een volledige heraanleg van de Iepenlaan, de Rodebeukendreef, de Eikenlaan, de Meiboomlaan, de Knotwilgenlaan, Ter Lucht, Ter Zale, een stuk van de Sint-Hubertuslaan en een stuk van de Hogeweg.”

1. Rioleringswerkzaamheden: van gemengd naar gescheiden stelsel
De bestaande gemengde riolering, die in de jaren 1960 aangelegd is, is in slechte staat. Deze moet nodig vernieuwd worden. “De Stad investeert in de kwaliteit van haar omgeving, het water en in wijken die toekomstproof zijn. Daarom wordt er een gescheiden rioleringsstelsel geïnstalleerd. In zo’n rioleringsstelsel wordt het regenwater van het afvalwater afgescheiden. Op die manier stromen de riolen minder snel over”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Daarnaast wordt ook optimale afkoppeling voorzien voor de percelen binnen het project. Dit betekent dat het private rioleringsstelsel voor open en halfopen bebouwing ook een gescheiden riolering wordt. Deze studie en kosten zijn volledig ten laste van de Stad.

2. Waterrobuuste wijk met extra groen en 153 nieuwe bomen
Er werden heel wat elementen opgenomen om de wijk duurzamer te maken. Bij de werkzaamheden wordt er maximaal onthard en veel groen toegevoegd, om zo een optimale wateroppervlakte-infiltratie te hebben. De voetpaden, bijvoorbeeld, wateren af in de groenperken. Ook is het de bedoeling om zo veel mogelijk hemelwater via een pompstation over te pompen in het grachtenstelsel in de Koestraat. Dit grachtenstelsel loopt via een polderwaterloop in het Zwijngeleed.

Binnen de wijk zijn er enkele pleintjes gelegen. De bestaande bomen op deze pleintjes zijn karakterbepalend en worden dus behouden. In totaal worden er 153 nieuwe hoogstammige bomen geplant in de hele wijk. Gazons zullen de groenzones invullen. Deze zullen voorzien zijn van bloembollen en plantvakken, waar vaste planten in zullen staan.

3. Inspraak
Bij het ontwerpen van de wijk werd rekening gehouden met de wensen van de bewoners. “We behouden de Iepenlaan zoals hij nu is: als dubbele rijweg. Ook de bestaande bomen in de middenberm worden behouden. Aan het kruispunt van de Iepenlaan met de Hogeweg voorzien we een verkeersplateau en kleine asverschuiving om de snelheid af te remmen. In de Knotwilgenlaan komt hierom ook een knip. Dit ook op aanvraag van de bewoners”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

4. Fasering
Om zo veel mogelijk hinder te vermijden en efficiënt te kunnen werken, verlopen de werkzaamheden in zeven fasen (behoudens onvoorziene omstandigheden):
Fase 1 Hogeweg en Sint-Hubertuslaan – 26 september 2022 tot 11 april 2023
Fase 2 Iepenlaan – 8 december 2022 tot 18 mei 2023
Fase 3 Rodenbeukendreef – 27 februari 2023 tot 8 augustus 2023
Fase 4 Ter Lucht en Ter Zale – 16 februari 2023 tot 4 juli 2023
Fase 5 Eikenlaan – 20 april 2023 tot 29 september 2023
Fase 6 Meiboomlaan – 12 juni 2023 tot 15 november 2023
Fase 7 Knotwilgenlaan – 4 augustus 2023 tot 27 december 2023

5. Investering
De Stad investeert in publieke ruimte. De werkzaamheden worden geraamd op ongeveer 7.600.000 euro (exclusief BTW). Hiervan is zo’n 2.200.000 euro ten laste van Stad Brugge en ongeveer 5.400.000 euro ten laste van TMVW. Omwille van het visionair ontwerp werden de werkzaamheden al voor 25% gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Firma Willemen Infra voert de werkzaamheden uit.

6. Materialen
De straat wordt aangelegd in uitgewassen beton. Aanleg van mozaïekkeien zal in de doodlopende delen en de vele lussen (in de Knotwilgenlaan, de Hogeweg en de Meiboomlaan) gebeuren. De parkeerstroken in kasseien geven de straten een mooie uitstraling.

7. Led-verlichting
De openbare verlichting is al vernieuwd naar led-verlichting.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.