Home > Henri Demuysere uit De Panne is wereldkampioen in de zeilwagenklasse 2

Henri Demuysere uit De Panne is wereldkampioen in de zeilwagenklasse 2

Geschreven op 10 juli 2024 om 07:09 door Mario De Wilde

Pannenaar Henri Demuysere werd vorige week in Asnelles (Frankrijk) wereldkampioen in de zeilwagenklasse 2 (de klasse van de meest imposante zeilwagens) – zevenendertig jaar na zijn eerste wereldtitel (1987, in Lytham St. Annes, VK). Wereldkampioenschappen zeilwagenrijden gaan in beginsel om de vier jaar door. Henri regeert dus vier jaar. Henri won het goud na een zenuwslopende week, op een zeer moeilijk en slecht berijdbaar strand en bij veranderlijke wind – wat uiteindelijk in zijn voordeel speelde. Hij won het kampioenschap van de “beresterke” Gareth Rowland uit het Verenigd Koninkrijk, die tweede werd. Derde werd de Fransman Ludovic Wasselin. De Britten verrasten dit jaar met een innovatieve zeilwagenconfiguratie, maar het stuurmanschap van Henri won het van de techniek.

Henri werd vorig jaar, na zijn overwinning in het Europees kampioenschap in De Panne, door de gemeente tot “ambassadeur van De Panne” benoemd. Hij heeft in Asnelles die titel alle eer aan gedaan. De Belgische zeilwagenpiloten behaalden in Asnelles ook brons in het landenklassement voor de klassen 5 (Marc Depauw, Ronald De Vocht, Pascal De Wilde) en Standart (Thierry Kaisin, Yann Demuysere, Marc Weyn). Onze jongste piloten, Jirko Demuysere (15 jaar) en Raisa Dieleman (17 jaar), leden van De Krab, hebben in hun eerste kampioenschap veel ervaring opgedaan. De Franse piloten waren overweldigend in aantal en goed voorbereid op de competitie. Henri Demuysere was de enige niet-Fransman die een gouden medaille won. In alle andere klassen dan klasse 2 (de klassen 3, 5, 7, Promo, Standart, Mini Yacht, NSF) won een Fransman de wereldtitel. De prestatie van Henri is dus nog veel geweldiger dan op het eerste gezicht zou kunnen lijken.

Het Wereldkampioenschap had plaats in Asnelles (Normandië) van 29 juni tot 5 juli voor de zeilwagenklassen 2, 3, 5, 7, Standart, Promo, mini yacht en NSF. In totaal namen 242 piloten deel uit 21 landen en vijf continenten. In de toespraken op de Openingsceremonie werd gewezen op de symboliek van een wereldkampioenschap 80 jaar na D-Day op het strand van “Gold Beach”, belangrijke landingsplaats van de geallieerden op 6 juni 1944.

5 reacties

luc declerck
Geschreven op 2024-07-16 09:39:48
Een prachtige prestatie in deze spectaculaire, sportieve en uitdagende (maar spijtig genoeg onbekende) sport.
Anita Beuselinck
Geschreven op 2024-07-14 11:25:45
wij zijn heel trots weer een zeilwagen kampioen in ons midden te hebben deze sport beoefenen wij al meer dan 50 jaar en hij is voor alle leeftijden toegankelijk en het rijden langs de zee met alleen de wind als motor geeft je vleugels en is heel goed voor de gezondheid ik zou zeggen ...ga en probeer het eens en zowel aan jonge mensen als iemand van de middelbare leeftijd ,dat telt helemaal niet als je wil strandzeilen
Lieve Moerman
Geschreven op 2024-07-13 10:33:08
DIKKE PROFICIAT ! EEN HELE EER VOOR ONZE CLUB !👍🥂🍾
Colaert Anne-Mie
Geschreven op 2024-07-12 14:39:59
Wat een prestatie van Henri ! Een prachtige sport, het zeilwagenrijden. Wist je dat de Royal Sand Yacht Club, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, zaterdag alle Pannenaars verwelkomt op het strand ter hoogte van het Westerpunt voor gratis zeilwagenritjes ! Schoenen meebrengen die tegen zeewater kunnen ! Er zal ook een strandbar staat voor wie liever toekijkt dan meedoet. Veurnenaars en Koksijdenaars zijn ook welkom.
Dezeure
Geschreven op 2024-07-11 09:18:56
Wij waren toevallig aan dit strand, hebben er zelfs een koffietje gedronken bij de organisatoren en een foto gemaakt van de remorque"DEMUYSERE" !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.