Home > Helft van Beernemse huwelijken wordt uitgesteld door corona

Helft van Beernemse huwelijken wordt uitgesteld door corona

Geschreven op 28 april 2020 om 11:14 door Mario De Wilde

Door de coronacrisis worden de helft van de Beernemse huwelijken uitgesteld. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Lode Vanneste aan burgemeester Jos Sypré op de digitale zitting van 23 april 2020. Door de strenge Coronamaatregelen zijn momenteel enkel het bruidspaar en de getuigen toegelaten. Een versoepeling van de huwelijksmaatregelen is pas mogelijk vanaf 19 mei maar zal afhangen van een evaluatie. Vanneste stelde daarom voor om alle huwelijken live te streamen. Daarnaast vroeg hij om alle echtparen kosteloos een nieuwe datum te geven wanneer de maatregelen afgelopen zijn.

Op 3 april 2020 besliste de Veiligheidsmaatregelen omwille van het coronavirus om strenge maatregelen op te leggen bij burgerlijke huwelijken. Vanneste: “Enkel echtgenoten, getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand mogen aanwezig zijn op de plechtigheid. Dat betekent dat ouders, andere familieleden dan de eventuele getuigen en vrienden het huwelijk niet mogen bijwonen. Tussen 3 april en 23 april vonden er op die manier twee huwelijken plaats in Beernem. Eén plechtigheid werd afgelast. Tussen 23 april en 1 juli vinden er 10 huwelijken plaats waarvan er ondertussen 4 zijn uitgesteld”.

Kosteloos nieuwe datum

Vanneste vroeg daarom aan het gemeentebestuur om huwelijken voortaan live te streamen. Zo kunnen ouders, familie en vrienden de huwelijksplechtigheid toch volgen. Daarnaast vroeg hij om kosteloos een nieuwe datum te geven aan de mensen die trouwen onder de Coronamaatregelen. “Op die tweede plechtigheid kan iedereen wel aanwezig zijn en kunnen er ook nieuwe huwelijksfoto’s getrokken worden”.

Live stream niet mogelijk

Uit het antwoord van burgemeester Sypré blijkt dat er geen live stream komt van de huwelijken. “Een gemiste kans”, vindt Lode Vanneste: “Volgens de gemeentelijke ICT-dienst is het waarschijnlijk technisch onhaalbaar om een huwelijk te streamen in de huidige trouwzaal en is het daarom moeilijk om dit op korte termijn te realiseren. Positief is wel dat wie zijn huwelijk uitstelt, kosteloos een nieuwe datum krijgt. Ook voor wie trouwt of al getrouwd is onder de strenge Coronamaatregelen is de gemeente bereid om een nieuwe datum te geven. De vraag dient wel rechtstreeks van het huwelijkspaar te komen”.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.