Home > Heksengemeenten Zonnebeke en Vielsalm hernieuwen de verbroedering

Heksengemeenten Zonnebeke en Vielsalm hernieuwen de verbroedering

Geschreven op 20 september 2021 om 17:46 door Mario De Wilde

Afgelopen zaterdag, op 18 september, ontmoetten Zonnebeke en Vielsalm elkaar. Hoewel de twee Belgische heksengemeenten elk in een uithoek van het land liggen, is er sedert de verbroedering in 2008 regelmatig contact. Hoogtepunt is de deelname aan elkaars stoet.
Verenigd onder de heksen
Het Luxemburgse Vielsalm herdenkt net zoals Beselare hun heksen; wezens die ontsproten uit levendige vertellingen die vroeger bij de haard en op café werden verteld. De levensechte sages, doorspekt van angstaanjagende bovennatuurlijke elementen, komen telkens tot leven in de lokale heksenstoet. ‘Hoewel we verheugd waren om onze broeders uit Vielsalm te verwelkomen met een gevarieerd programma, kijken we vooral opnieuw uit naar hun hun act voor de Heksenstoet in 2022, telkens goed voor een bijzonder schouwspel’, aldus schepen van toerisme Sabine Vanderhaeghen

Huwelijk in 2008
De verbroedering vindt zijn oorsprong in 1966 wanneer de toenmalige gemeentesecretaris van Beselare voor het eerst contact opnam met de Macralles om bij te leren over de manier waarop zij hun stoet organiseerden. Daarna bleef het lange tijd stil. In 1999 was er een nieuwe ontmoeting toen schutters van Beselare naar feestelijkheden in Vielsalm trokken. De nodige contacten werden gelegd en doorheen de jaren ontwikkelden de verenigingen een band over de taalgrens heen. In 2008 verbroederden beide gemeenten officieel. Vandaag, in 2021, is de verbroedering tussen beide heksenliefhebbers nog steeds een feit. Vooral de aanwezigheid op elkaars heksenstoet zorgt elk jaar weer voor een sterke verbondenheid.

Beselare trekt jaarlijks naar Vielsalm en omgekeerd maakt de verbroederingsgemeente elke twee jaar de oversteek. Ze brengen elk hun typisch eigen mysterieus schouwspel voor het lokale publiek. Dat de act tot de verbeelding spreekt en elk jaar op voldoende aandacht kan rekenen, zorgt enkel voor een versterkte relatie.
Ontvangst
Het coronavirus mocht dan wel roet in het eten van de stoeten gooien, de verbroedering is gebleven. Daarom ontving Zonnebeke de Macrallen op 18 september met een passend programma vol kaas, WOI en natuurlijk ook de heksen! Tijdens een gezamenlijke orde van Sefa traden een aantal nieuwe leden toe.
Foto copyright gemeente Zonnebeke

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.