Heilig Hart en stadsbestuur van Ieper zeggen samen neen tegen de voedselverspilling
Voedselverspilling vermijden is een doeltreffende manier om de klimaatverandering tegen te gaan. Door een eind te maken aan alle vermijdbare voedselverspilling, zouden de broeikasgassen in Europa met 12% teruggeschroefd kunnen worden. Voor het Heilig Hart levert het FOODwin-project ook een financiële winst op: er moet nu 31 ton minder afval worden opgehaald. Ook in grootkeukens gaat er jammer genoeg nog veel voedsel verloren. In het PZ Heilig Hart Ieper was dit tot 200 kg/dag of meer dan 73 ton per jaar. Dit cijfer werd bekomen bij de nulmeting in juni 2021. In het kader van het project “Gemeente van de toekomst” dienden Stad Ieper in samenwerking met het Heilig Hart hiervoor een projectdossier in voor provinciale ondersteuning lokale klimaatprojecten onder actie 18 – Reductie van voedselverlies in kantines, scholen en zorginstellingen.
Valentijn Despeghel, schepen van Milieu: “Met het project in het Heilig Hart hebben we een mooi resultaat bekomen om de voedselverspilling drastisch te verminderen. Graag zouden we dit met de stad doortrekken naar andere grootkeukens van rusthuizen en ziekenhuizen maar ook naar de burgers. Thuis kan er nog veel voedselverspilling vermeden worden. Door deze actie helpt de stad de CO2-uitstoot te verminderen.”
Hilde Cailliau, Financieel-facilitair directeur Heilig Hart: “Binnen het Heilig Hart Ieper gaat de strijd tegen voedselverspilling verder. De resultaten van de impactmeting tonen aan dat we het afgelopen jaar al mooie inspanningen gedaan hebben. Dat motiveert ons om nog beter te doen.
Eerder organiseerden we al een workshop met een aantal zorg- en keukenmedewerkers die heel wat nuttige ideeën opleverde. Met die inspiratie gaan we verder aan de slag om onze voedselverspilling terug te dringen.“
Het project, ingediend door de stad en het Heilig Hart Ieper werd op 6 mei 2021 goedgekeurd door de Provincie West-Vlaanderen. De provincie ondersteunt het project “Reductie van voedselverlies” door 50% van de projectkosten te financieren, met een max. van 3500 euro.
FoodWIN, het Europese innovatienetwerk rond voedselverlies, begeleidt dit veranderingstraject in de grootkeuken van het Heilig Hart. “De stijgende voedselprijzen zijn erg voelbaar bij grootkeukens. En dit heeft een grote impact op het aankoopbeleid. Voedselverspilling reduceren en zo kosten besparen is dus een slimme zet”, aldus Johanna Meuwissen van Foodwin.
Resultaten FOODwin-project in PZ Heilig Hart
In het FOODwin-project staat het keukenpersoneel centraal, samen met ook het zorgpersoneel en het omkaderend personeel. Uit analyse bleek soep een groot aandeel te zijn in de voedselverspilling. Ook minder gekende gerechten veroorzaken extra afval. Een eerste actie om dit te verhelpen? De porties aanpassen. De impactmeting leverde verrassende resultaten op. Door het toepassen van de strategie is er een duidelijke reductie van het afval te merken. Voor het project had men 14 containers afval per week, nu slechts een 10-tal of een besparing van 86 kg per dag of 31 ton per jaar. Dit is een halvering.
Voor het Heilig Hart levert dit ook een financiële winst op. De kost van 1 ton afval afkomstig van voedselverlies is 85 euro. Door deze campagne wordt er maar liefst 2635 euro bespaard per jaar op het afval. De ambitie van de stad Ieper is om deze lijn van voedselreductie door te trekken naar andere grootkeukens met de link naar de burgers. Wat in een grootkeuken kan bespaard worden, kan als voorbeeld dienen om thuis voedselverspilling tegen te gaan. De ervaringen van het Heilig Hart worden met andere grootkeukens uit de streek (scholen, rusthuizen, ziekenhuis …) gedeeld. Naast het financiële voordeel, creëren we minder afval en helpen we mee de CO2-uitstoot met 99 ton te verminderen.
Het project “reductie van voedselverlies” is een samenwerking tussen Stad Ieper, het Heilig Hart Ieper, ondersteunt door de Provincie in samenwerking met FOODwin.
Op de foto v.l.n.r.: schepen Valentijn Despeghel, Nancy Deruytter (deelnemer inspiratiemoment), Johanna Meuwissen (FOODwin), Mark Gleijm (kok Heilig Hart), Hilde Cailliau (Financieel-facilitair directeur H. Hart), Hein Lapauw (dienst Milieu Stad Ieper) ©stad Ieper.