Home > Heilig Bloedprocessie in Brugge gaat dit jaar niet door

Heilig Bloedprocessie in Brugge gaat dit jaar niet door

Geschreven op 29 maart 2020 om 22:41 door Mario De Wilde

Naar aanleiding van de recente verlenging van de van kracht zijnde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, moet de vzw Heilig Bloedprocessie in overleg met stadsbestuur helaas besluiten dat het niet langer mogelijk is om de Heilig Bloedprocessie op een correcte, kwaliteitsvolle en veilige manier te organiseren op donderdag 21 mei.
Voorbereidingen op schema “De voorbereidingen zitten op schema”, zegt Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de Heilig Bloedprocessie. “De samenwerking met alle betrokkenen, zoals koren, ruiters, muziekkorpsen, dansers en zo meer, is vastgelegd. Alle logistieke aspecten zijn ingepland en wachten op hun uitrol”. Ook alle vernieuwingen die voorzien zijn voor de editie 2020 zijn klaar. “We hebben heel wat nieuwe elementen in petto: grote aantallen splinternieuwe kostuums en schoenen voor diverse groepen alsook een geheel vernieuwde groep Pinksteren wachten op de reacties van het publiek”. Het zijn de logistieke voorbereidingen (verhuis naar de stadshallen, nazicht van alle kostuums, klaarleggen van alle rekwisieten…) en de repetities met de vele figuranten die voor de komende weken waren voorzien.
Het zijn net die voorbereidingen die een probleem vormen. Matthieu Clarysse legt uit: “Het samenkomen met grote groepen figuranten om alle taferelen te repeteren is nu onmogelijk. Er zit weinig marge op de voorziene timing; deze enkele weken uitstellen zien we als onmogelijk”. Dat repetities en logistieke voorbereidingen tijdelijk niet mogelijk zijn, betekent rechtstreeks dat er geen kwalitatieve Heilig Bloedprocessie kan georganiseerd worden.

Verlengde maatregelen Het is nog onduidelijk wat de komende weken zullen brengen. “Het ziet er naar uit dat de huidige maatregelen tegen het coronavirus nog niet meteen zullen afgezwakt worden. Zelfs al is dat in de maand mei wel het geval, is het zeer de vraag of het organiseren van een massaspektakel met 2.000 figuranten en medewerkers en 40.000 toeschouwers een verstandige keuze is. Als organisatie hechten we vanzelfsprekend het grootste belang aan de veiligheid en de gezondheid van de figuranten, de medewerkers en het publiek”, zegt Matthieu Clarysse.

Moeilijke beslissing Burgemeester Dirk De fauw: “Dit is een moeilijke en pijnlijke beslissing voor de stad Brugge en haar inwoners. Al sinds 1304 gaat de Heilig Bloedprocessie jaarlijks uit, met uitzondering van periodes tijdens de godsdienstoorlogen, de Franse overheersing en de wereldoorlogen. We worden nu wereldwijd geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie”. Niet alle twee voorbereidingen zijn voor niets geweest, beklemtoont de burgemeester: “Mijn dank gaat uit naar de inspanningen die vele vrijwilligers reeds leverden om de processie te organiseren. Gelukkig zijn niet alle inspanningen voor niets geweest: alle vernieuwingen zullen in de volgende editie te zien zijn, tegen dan aangevuld met nog meer nieuwigheden. We willen Brugges mooiste dag in optimale omstandigheden kunnen beleven. De editie 2021 wordt zonder twijfel een bijzondere processie”.

Uitstel naar 2021 De vzw Heilig Bloedprocessie besluit samen met het stadsbestuur dat de Heilig Bloedprocessie dit jaar uitzonderlijk en helaas niet zal doorgaan. De Heilig Bloedprocessie wordt uitgesteld naar de editie van volgend jaar, en zal doorgaan op donderdag 13 mei 2021. Wie een ticket voor een zitplaats kocht, wordt binnenkort persoonlijk gecontacteerd.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.