Home > Haven van Oostende behaalt haar beste financieel resultaat in 26 jaar

Haven van Oostende behaalt haar beste financieel resultaat in 26 jaar

Geschreven op 8 april 2024 om 11:36 door Mario De Wilde

Recent kondigde de haven van Oostende haar financiële resultaten aan. Zowel op het vlak van maritieme trafiek, als op het vlak van werkgelegenheid zagen we een duidelijke stijging. Bovendien behaalde Haven Oostende het beste financiële resultaat sinds 1998! Ook haar dochteronderneming REBO nv behaalde schitterende resultaten. Haven Oostende verhoogde haar belang in oktober 2019 van 15% naar 100%. De zwaarlastterminal REBO nv die in het verleden quasi uitsluitend gebruikt werd voor de bouw van offshore windturbineparken werd hiermee een volle dochter van Haven Oostende.

De reden waarom Haven Oostende alle aandelen wenste te verwerven, was tweeledig. Enerzijds: met de bouw van het voorlopig laatste windturbinepark in 2020 (Seamade project) wist Haven Oostende dat er tussen 2020 en de bouw van de toekomstige windturbineparken in de Prinses Elisabethzone vanaf 2027 gedurende een zeer lange periode leegstand op de zwaarlastterminal dreigde. Anderzijds wou Haven Oostende een nieuwe dynamiek geven aan deze uitstekend gelegen terminal met directe toegang tot open zee.

In de periode van de oprichting in 2010 tot en met 2018 wisselden periodes van hoogconjunctuur, ten gevolge van de bouw van windturbineparken, zich af met verliesjaren als er geen windparkprojecten waren. Na de acquisitie van deze terminal van Haven Oostende werd een strategische heroriëntatie doorgevoerd waarbij resoluut gekozen werd om van de pure offshore windterminal een polyvalente zwaarlastterminal te maken. Met succes!

De winst is in de periode na de acquisitie verdrievoudigd naar een gemiddelde winst van € 201 015 per jaar. De winst vóór belastingen in het afgesloten boekjaar 2023 bedraagt € 361 305 of een gecumuleerde winst voor de periode 2019 – 2023 van € 1 005 076. Deze terminal wordt zeker en vast nog steeds gebruikt voor offshore wind; daarnaast vinden actueel de bouw van stalen opslagtanks plaats met een gewicht tot 155 ton, die later dit jaar zullen verscheept worden naar LBC tankterminals in Antwerpen. Daarnaast is er op- en overslag van andere maritiem gebonden zware constructies.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.