Home > Haven Oostende boekt beste financiële resultaat in kwarteeuw

Haven Oostende boekt beste financiële resultaat in kwarteeuw

Geschreven op 31 maart 2023 om 08:19 door Mario De Wilde

2022 was het jubileumjaar waarin Haven Oostende haar 25-jarig bestaan vierde en het 10-jarig bestaan van haar dochteronderneming REBO (Renewable Energy Base Oostende) nv. Stijging van maritieme trafieken Met 4 658 invaarten, een stijging van de toegevoegde waarde van 200 miljoen euro (van 1 032 miljoen euro in 2021 naar 1 232 miljoen euro in 2022) en de creatie van 450 extra jobs sinds 2019 bewijst Haven Oostende haar rol als waardecreator in de regio en heeft ze haar plaats verworven in het Vlaamse havenlandschap.
In 2022 werden tal van nieuwe trafieken aangetrokken van onder andere hout & staal en in december startte Haven Oostende een feeder containerlijn op tussen Oostende – Zeebrugge – Antwerpen. Deze lijn haalt containers van de weg en helpt mee de file- en klimaatproblematiek aan te pakken. Daarnaast creëert dit nieuwe mogelijkheden voor bedrijven uit de regio.
Recurrent winstgevende haven met toekomst
De noodzakelijke inhaalbeweging op het vlak van veiligheid en onderhoud van de infrastructuur gaat hand in hand met uitstekende financiële resultaten en het uitrollen van de strategie. In 2022 behaalde Haven Oostende het beste financiële resultaat vóór belastingen sinds 1998: € 1 763 468. Het financiële resultaat vóór belastingen van de voorbije vier jaar overtreft ruim de resultaten van de voorgaande 16 jaar samen! Het beleid maakt dus verdere investeringen en groei mogelijk, wat leidt tot stijgende tewerkstelling in de regio.

Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende: “De successen tonen aan dat de strategie die in 2019 uitgestippeld werd haar vruchten afwerpt. We blijven investeren in Haven Oostende om haar continuïteit en die van haar dochterondernemingen te verzekeren. Dit is noodzakelijk voor het verder aantrekken van nieuwe bedrijven en maritieme trafieken om de werkgelegenheid nog een boost te geven en daarvoor kijken we binnen en buiten Europa.”

Dirk Declerck, CEO – Gedelegeerd Bestuurder Haven Oostende: “Een actieve en proactieve benadering van de markt heeft geleid tot voor het derde jaar op rij het beste financiële resultaat van de voorbije 15 jaar. Dit biedt verder ruimte voor investeringen. Tevens zetten we onze inhaalbeweging op het vlak van veiligheid & onderhoud verder. In 2023 zullen wij ons onverminderd inzetten voor de creatie van watergebonden jobs en welvaart. We streven ernaar om nog meer investeerders aan te trekken en onze maritieme trafieken verder uit te bouwen.”
Bart Tommelein, Voorzitter REBO & Burgemeester Stad Oostende: “Sinds de acquisitie van REBO nv in 2019 werd de offshore windterminal geherpositioneerd naar een polyvalente zwaarlastterminal en deze strategie blijkt succesvol. REBO investeert dit jaar ongeveer 3,5 miljoen euro in een loods van 6 900 m² om nog meer trafieken aan te trekken.”
Foto: © Port Oostende

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.