Home > Harelbeke pakt uit met ecologisch groenbeheer

Harelbeke pakt uit met ecologisch groenbeheer

Geschreven op 18 juni 2020 om 10:30 door Mario De Wilde

Ecologisch groenbeheer is een begrip in grote centrumsteden, maar ook Harelbeke sprong als middelgroot lokaal bestuur al jaren geleden op de kar van deze beheervorm. Dat we nog steeds achter deze vorm van beheer staan, benadrukken we met een nieuwe campagne rond ecologisch groenbeheer onder de naam ‘Groen, dat is onze manier van doen’.

Ecologisch groenbeheer is een manier om groen te beheren volgens een aantal principes uitgeschreven door het Agentschap Natuur en Bos. Die principes bieden een leidraad om het groen in de stad op een ecologisch verantwoorde manier te beheren. Tijs Naert, schepen van milieu, legt uit: “De leidraad verplicht ons tot niets, maar we kozen er zelf voor om ermee aan de slag te gaan. We zien alleen maar voordelen van deze aanpak en zijn zelf enorm overtuigd. Het is een zeer natuurlijke manier om de biodiversiteit in de stad op te krikken.”

Omdat deze vorm van groenbeheer bij veel inwoners nog niet gekend is, zorgt dat soms voor onbegrip. Daarom lanceerde de groendienst van Harelbeke een nieuwe campagne ‘Groen, dat is onze manier van doen’ rond ecologisch groenbeheer. Yann Raes, diensthoofd groen, is enthousiast: “Over heel Harelbeke komen binnenkort opvallende bordjes met leuke slogans om toevallige passanten of bewoners te wijzen op de beheervorm die daar van toepassing is. We willen op een ludieke en verstaanbare manier aantonen waarom we de zaken aanpakken zoals we doen en hopen zo mensen aan te zetten om deze beheervorm ook in eigen tuin of straat toe te passen. De voordelen van dit groenbeheer stoppen niet bij de perceelgrens.”

De vijf bordjes wijzen op de vijf verschillende beheertypes in Harelbeke. Frederique Vandecasteele, technisch medewerker, licht toe: “We installeren takkenwallen, daarnaast plaatsen we insectenhotels en geven we bloemenweides de kans om zich te ontwikkelen. Bovendien krijgt dood hout een mooie plaats in de stad, doen we aan kringloopbeheer en alternatieve kruidbeheersing. Onze bomen en planten kiezen we op basis van de plek waar ze komen. En we geven ook altijd de voorkeur aan inheemse planten, omdat die meer voordelen bieden dan de klassieke sierplanten.”

Ecologisch groenbeheer geeft de biodiversiteit in onze stad meer kansen. De resultaten van deze aanpak zijn duidelijk voelbaar. Er is de laatste jaren een enorme toename aan verschillende soorten vlinders en bijen en andere insecten. Vorig jaar vonden we nog een kolonie honingbijen in een oude, holle boom. Ook speciale vogels, zoals zaadetende putters, zijn al gespot in Harelbeke. De fauna en flora krijgt dankzij de aanpak van de groendienst alle kansen om zich zo veel mogelijk te ontwikkelen, belangrijk voor de natuur, maar ook voor de mens.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.