Home > Hanne wil met ‘maatwerk’ kinderopvang starten en zoekt nog locatie in Assebroek of Sint-Kruis

Hanne wil met ‘maatwerk’ kinderopvang starten en zoekt nog locatie in Assebroek of Sint-Kruis

Geschreven op 13 februari 2023 om 07:43 door Mario De Wilde

Het lijkt contradictorisch maar, net nu de media bol staat van negatieve berichtgeving rond crèches en kinderdagverblijven, is er een moedige dame die in het Brugse wil starten met persoonlijke kinderopvang. Hanne Van Hoeylandt is verpleegkundige en al enkele jaren verbonden aan de medische dienst van Begeleidingscentrum Spermalie in hartje Brugge. Hier wordt de zorg uitgebouwd rond kinderen met sensoriële multipele beperkingen. Een zware dobber maar Hanne doet dit, net zoals alle medewerkers van BC Spermalie trouwens, met hart en ziel. Daarnaast is ze mama van 4 kinderen tussen 12 en 3 jaar. Zorgen zit dus in haar genen en vormt de rode draad doorheen haar familiale en professionele leven.

Net daarom dacht Hanne: “Hoe kan ik mijn talenten nog beter inzetten?” en zo is de idee ontstaan om zelf een kinderopvang uit te baten. Dit mag niet de zoveelste kopie in de rij worden maar moet zich juist onderscheiden door de specifieke aanpak en eigentijdse filosofie. Zo wil Hanne bewust minder kinderen aannemen om meer te kunnen inzetten op kwaliteit en persoonlijke, warme zorg. Wie zijn kinderen toevertrouwd aan een professional wil vooral de zekerheid dat ze ook de nodige aandacht kunnen krijgen en dit kan enkel gegarandeerd worden als de begeleiders minder kinderen onder hun vleugels hebben. Voor dit besef is doorgedrongen tot de beleidsmakers zal er nog veel water naar de zee moeten vloeien en zullen er structureel meer middelen en budgetten moeten vrijgemaakt worden.

Maar hierop wil Hanne niet wachten, vandaar dat ze een oproep wil doen naar mecenassen en geldschieters om haar te helpen haar droom te realiseren. In eerste instantie is ze op zoek naar een geschikt pand, mét tuin in de omgeving van Brugge, en bij voorkeur rond Assebroek of Sint Kruis. Struikelblok hierbij is dat als huizen verhuurd worden voor beroepsmatige initiatieven, de eigenaars, hierop hoger belast wordt. Zij zijn dan ook niet snel geneigd om leegstaande panden voor dit doel te verhuren en de handelspanden die Hanne tot nu bezocht heeft hebben geen of amper buitenruimte of vragen dermate ingrijpende aanpassingswerken dat een financiële kater onvermijdelijk is.

Een mooie, ruime woning mét afgebakende tuin waaraan geen structurele werken moeten gebeuren vormt de kern van haar project. Maar Hanne wil meer, ze wil dat het pand een baken is voor de ouders, de plus ouders, de grootouders, de buurt… Ze deelt die visie met haar collega Moniek Neumann, Pikler pedagoge. Pikler staat voor een doorgedreven opvoedingsmodel waarbij kinderen maximale ontplooiingsruimte wordt aangereikt. Het Eiland van Brugge – zo zou de naam zijn van het bredere concept waarbinnen de kinderopvang een plaats heeft – is geboren, althans toch op papier!
“Een crèche of kinderdagverblijf kan een grote maatschappelijke rol vervullen” vervolgt Hanne met passie, “Het is de eerste plek, buiten het eigen gezin, waar kinderen evenwichtig en veilig kunnen ontwikkelen in een aangename en gezonde omgeving”.

Haar enthousiasme en visie werkt aanstekelijk want Hanne heeft met verschillende gezondheidswerkers een intentie tot samenwerking. Zo wil ze rond zich een team opzetten die elk vanuit hun eigen expertise extra ondersteuning zouden bieden aan zowel de kinderen als de ouders. Het idee is dat een vroedvrouw, een doula, een kinderdiëtist, kindercoach, kinderpsychologe, … op geregelde tijdstippen consultaties, workshops en infomomenten zouden houden in Het Eiland van Brugge. Maar ook (kinder/mama) yoga of mindfulness behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Foto: Hanne in de inspiratieruimte van vriendin en voorbeeld Moniek. Voor alle duidelijkheid: het is geen ruimte waar een kinderopvang in kan plaats vinden, maar het is wel een mooi voorbeeld van de sfeer die Hanne wil creëren in haar kinderopvang.

Wie heel graag sociaal wil investeren en Hanne wil helpen om haar droom waar te maken, kan contact met haar opnemen via heteilandvanbrugge@gmail.com.

6 reacties

Dominique de leyn
Geschreven op 2023-02-20 10:13:03
Zeer mooi initiatief hopelijk lukt het jou(jullie) om dit waar te maken!! Succes 🍀🌻
Celine Timmerman
Geschreven op 2023-02-16 21:07:27
Hanne is een gedreven persoon die het hart op de juiste plaats heeft! Ik hoop heel erg dat haar droom mag vervuld worden! Een kinderdagverblijf met oog voor het kind, wie wilt dit nu niet❤️
Hilde Pierloot
Geschreven op 2023-02-14 13:53:14
Proficiat aan deze warmhartige dame. Het feit dat ze een risico wil nemen om haar goede job in te ruilen voor een minder betaalde maar minstens even intensieve baan zegt alles over haar gedrevenheid. Ik hoop dat die passie opgepikt wordt en dat er anderen zijn die haar initiatief willen steunen en mogelijk maken.
Sarah Vanhoonacker
Geschreven op 2023-02-14 05:43:28
Prachtig initiatief! De geknipte persoon voor dit fantastisch project. Succes.
Beuckels Lara
Geschreven op 2023-02-13 22:14:02
Hanne barst van de goede ideeën en is een van de meest zorgzame vrouwen die ik ken. En zeker de vrouw met de puurste ziel. Prachtig initiatief.
Diana
Geschreven op 2023-02-13 21:56:55
Ik ken Hanne al 20 jaar en ik kan mij niemand geschikter voorstellen om zo een project waar te maken

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.