Home > Handige tips voor de beginnende fotograaf

Handige tips voor de beginnende fotograaf

Geschreven op 20 maart 2025 om 06:58 door Mario De Wilde

Net begonnen met fotograferen en geen idee waar te beginnen? Geen zorgen, iedereen start ergens en met een paar slimme tips kun je al snel betere foto’s maken. Vergeet ingewikkelde termen en dure apparatuur, het draait vooral om oefenen en plezier hebben.

Oefenen met je camera

De snelste manier om beter te worden? Gewoon veel foto’s maken. Probeer verschillende instellingen uit, speel met licht en ontdek wat jouw stijl is. Fotografeer vrienden, huisdieren of ga naar buiten en experimenteer met landschappen. Hoe beter je je camera leert kennen, hoe makkelijker het wordt om mooie foto’s te maken. Wil jij dat nu ook, dan is het goed om een digitale camera te kopen, zodat je vandaag nog kunt beginnen met het maken van de eerste foto’s.

De juiste compositie

Een goede foto begint met een sterke compositie. Je wilt dat mensen langer naar je foto kijken en niet meteen wegklikken. Zet je onderwerp eens niet in het midden, maar volg de regel van derden. Denk aan een raster van negen vakken en plaats je onderwerp op een van de snijpunten. Ook helpt het om op ooghoogte te fotograferen bij portretten. Dus door de knieën als je een kind of een hond fotografeert, dat maakt het beeld veel krachtiger.

Let op de achtergrond

Een mooie achtergrond kan je foto maken of breken. Rommelige achtergronden leiden af en zorgen ervoor dat je onderwerp minder opvalt. Een groot diafragma, bijvoorbeeld f/4.0, helpt om de achtergrond wazig te maken, zodat je onderwerp beter uitkomt. Kijk ook even goed of er geen rare dingen in beeld staan, zoals een lantaarnpaal die uit iemands hoofd lijkt te groeien. Een stapje opzij kan het verschil maken.

Scherpstellen op de juiste plek

Niemand wil een wazige foto, tenzij het expres is voor een creatief effect. Houd je camera stabiel en let op waar je scherpstelt. Bij portretten is dat meestal de ogen. Een snelle sluitertijd, zoals 1/500e seconde, helpt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Geen vaste hand? Gebruik een statief of leun ergens tegenaan voor extra stabiliteit.

Het juiste objectief kiezen

De meeste beginners starten met een 18-55mm kitlens en dat is prima om de basis onder de knie te krijgen. Wil je meer? Een 50mm lens is een mooie en betaalbare upgrade voor scherpe portretten met een mooie achtergrondonscherpte. Wie graag dieren of sport fotografeert, kan beter investeren in een telelens, terwijl een macrolens perfect is voor details zoals bloemen of insecten.

Foto’s bewerken

Een goede foto wordt nog beter met een beetje nabewerking. Programma’s zoals Adobe Lightroom zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen helpen om kleuren, contrast en belichting te verbeteren. Fotograferen in RAW geeft je meer vrijheid bij de nabewerking, maar neemt ook meer ruimte in beslag. JPEG is makkelijker als je niet veel wilt bewerken.

Leren van anderen

Kijk kritisch naar je eigen foto’s en vergelijk ze met foto’s die je mooi vindt. Wat maakt die andere foto beter? Is het de belichting, de compositie of de kleuren? Door goed te analyseren wat werkt en wat niet, kun je jezelf verbeteren. Maak een selectie van je beste foto’s en probeer ze met een frisse blik te bekijken.

Workshops en lezingen volgen

Soms is een beetje extra uitleg handig. Workshops en lezingen kunnen je helpen om nieuwe technieken te leren en sneller beter te worden. Van portretfotografie tot landschappen of macrofotografie, er zijn allerlei mogelijkheden om je kennis te vergroten. Bovendien is het een leuke manier om andere fotografieliefhebbers te ontmoeten en inspiratie op te doen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.