Home > Half miljoen euro steun voor Middelkerkse economie

Half miljoen euro steun voor Middelkerkse economie

Geschreven op 6 mei 2020 om 18:39 door Mario De Wilde

Het gemeentebestuur Middelkerke trekt 500.000 euro uit voor een breed ondersteuningsplan voor de lokale economie. Handelaars krijgen in eerste instantie een gemeentelijke premie om hun zaak ‘corona proof’ te maken.  Een wervende promotiecampagne, een originele steunactie voor de horeca en de ‘Middelbon’ voor de non-foodsector vullen het relanceplan verder aan. Verder onderzoekt het gemeentebestuur hoe extra steunmaatregelen nog mogelijk zijn. De commissie algemeen beleid en de gemeenteraad keuren eerstdaags dit veelzijdige, lokale relanceplan goed.

Zomeractie met prijzenpot twv € 100.000

Schepen van lokale economie Natacha Lejaeghere licht toe: “Al onze lokale ondernemers krijgen een forfaitaire, gemeentelijke premie om hun zaak ‘corona proof’ te maken. Ons volledige handelsweefsel is ernstig beschadigd door de coronacrisis, maar de horeca misschien nog het meest. Om onze lokale foodhandelaars te ondersteunen, organiseert de dienst lokale economie samen met de dienst toerisme deze zomer een lucratieve toeristische actie met een indrukwekkende prijzenpot. We slaan een paar vliegen in één klap, want heel wat vakantiegangers, onze tweedeverblijvers  en onze inwoners krijgen een leuke incentive om Middelkerkse foodbedrijven te steunen tijdens hun vakantie in eigen land.”

Middelbon met toegevoegde waarde

Ook voor handelaars in de non-foodsector biedt Middelkerke een perspectief. “Om de zogenaamde ‘non-foodsector’ te steunen, verkopen we vanaf 1 juli onze ‘Middelbon’. Die kost 50 euro, maar is eigenlijk 60 euro waard. Het gemeentebestuur legt dus per bon 20 % van de aankoopwaarde bij, zodat je met voordeel kan shoppen bij een breed gamma lokale non-foodhandelaars. De opbrengst van de bonnen belandt meteen bij de deelnemende handelaars. De ‘Middelbon’ zal tot 31 december 2020 geldig zijn.“, besluit Natacha. Om beide acties te ondersteunen trekt het gemeentebestuur alle communicatieregisters open. “Met een positieve informatiecampagne zetten we de komende periode de meerwaarde van lokaal shoppen ludiek in de kijker. Geen enkele Middelkerkenaar zal nog durven elders te shoppen!”, stelt Natacha nog ferm.

Breedgedragen maatregelen

Burgemeester Jean-Marie Dedecker bouwde alvast een breed draagvlak voor deze acties. “We willen alle politieke en maatschappelijke families achter deze maatregelen krijgen. De gemeenteraad en de commissie algemeen beleid bekrachtigen binnenkort dit plan van € 500.000, maar we gaan verder. Misschien is het wel mogelijk om enkele fiscale maatregelen te nemen om de druk op de middenstand nog meer te verlichten.” Volgens schepen van financiën Tom Dedecker wordt dat niet eenvoudig: “Ons fiscale klimaat laat weinig flexibiliteit toe, maar toch hebben we enkele concrete ideeën die het absoluut waard zijn om verder te onderzoeken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.