Home > HABO bedankte meer dan 800 eerstelijnszorgverstrekkers van 5 vaccinatiecentra in Noord-West-Vlaanderen

HABO bedankte meer dan 800 eerstelijnszorgverstrekkers van 5 vaccinatiecentra in Noord-West-Vlaanderen

Geschreven op 8 oktober 2021 om 17:01 door Mario De Wilde

Het bestuur van de huisartsenkring Brugge en Omgeving organiseerde gisteravond een groot bedankingsfeest voor eerstelijnszorgverstrekkers en dat in het kader van de geslaagde vaccinatiecampagne in Noord-West-Vlaanderen. at gebeurde in Salons Denotter in Zedelgem. Wat uniek is in deze is dat één huisartsenkring mee aan het stuur stond voor de medische bestaffing in maar liefst vijf vaccinatiecentra.

Eerst was er een verwelkoming en een woordje van de voorzitter met daarna gelegenheid voor een babbel met afgevaardigden uit de stuurgroep van lokale besturen, eerstelijnscoördinatoren, farmaceutische experten en medische experten. Ruim 800 medewerkers uit de eerstelijnszorgsector, verschillende burgemeesters, betrokken lokale en besturen, voorzitters, coördinatoren, programmamanagers eerstelijnszones, het bestuursorgaan HABO vzw, een afgevaardigde agentschap Zorg en Gezondheid- en Vaccinatiecentrumverantwoordelijke tekenden allemaal present.

De huisartsenkring van Brugge en Omgeving zet zich sinds februari 2021, zij aan zij met lokale besturen en drie eerstelijnzones, in om dit nooit eerder geziene vaccinatieproject tot een goed einde te brengen.

“In december 2020 kregen we de eerste informatie over de organisatie van de vaccinatiecampagne. Na een klein jaar COVID-testing en triage organiseren hadden wij heel wat expertise opgebouwd die van pas kon komen bij deze nieuwe uitdaging. Toen de eerste ideeën rond vaccinatie wat concreter vorm kregen, hebben wij bij de eerstelijnszones onze hulp aangeboden om de medische bestaffing en planning mee te ondersteunen. “ aldus voorzitter Inge Dieryckx. “We hadden eigenlijk geen idee waar we aan begonnen, maar dat had eigenlijk niemand”.

Het vlotte verloop en de mooie vaccinatiegraad in Blankenberge, Knokke-Heist, Brugge, Oostkamp, Zedelgem, Beernem en Oostkamp is een toonbeeld van hoe de eerste lijn geen uitdaging uit de weg gaat en zich samen naar een oplossing worstelt. “Apothekers, dokters en verpleegkundigen, jong of oud, voor de schermen of achter de schermen, iedereen heeft een heel belangrijke bijdrage geleverd en daar willen we heel graag oprecht iedereen voor danken “ zegt HR manager Ives Schipman. ‘’ De zoektocht naar de juiste mensen voor de juiste functie was in dit verhaal, zeker in het begin, geen sinecure. Ervaring en expertise in COVID- vaccinatie? Niemand die dat had. We vaarden dus blind, maar door goesting en hard werk slaagden we er al snel in een dynamische ploeg van medische medewerkers samen te stellen. “ Zoals overal was ieder begin moeilijk, maar al vrij snel werd er een bepaalde manier van samenwerken gevonden en werden vreemden vanuit diverse sectoren collega’s en konden wij vanuit de huisartsenkring aan den lijve ondervinden dat wanneer je de krachten bundelt alles mogelijk is. Na de recente beslissingen om de centra niet te sluiten maar de risicogroepen en alle 85+ en 65+burgers een 3de prik te geven hebben we met onze complete ploeg opnieuw enorm veel flexibiliteit ervaren om ook deze opdracht de komende maanden perfect te vervullen. Het is dus met trots, respect en een warm hart dat wij vanuit de planning voor de medische bestaffing in de vaccinatiecentra, maar ook als 1 van de zorgpartners binnen de eerstelijnszorgsector, alle mensen willen bedanken voor hun hulp en inzet.”

Enkele weetjes:

3 eerstelijnszones: WE 40, Oostkust en Brugge

5 vaccinatiecentra: De Groene Meersen en De Valkaart, Molenhoek en Casino Blankenberge, Boudewijnpark

7 lokale besturen: Oostkamp, Beernem, Jabbeke, Zedelgem, Knokke-Heist, Blankenberge, Brugge

1 huisartsenkring: HABO

3 HR managers: Ives Schipman, Shulaika Schelfhout, Vanessa Dehullu

Ruim 800 medische medewerkers ( en nog eens zoveel niet- medische medewerkers via de lokale  besturen)

Vaccinatiegraad:

ruim 92.8 procent van +12 jarigen zijn volledig gevaccineerd binnen onze 3 eerstelijnszones. Dit is ruim hoger dan de reeds uitstekende Vlaamse vaccinatiegraad van 90.24%
aantal gevaccineerde burgers in absolute cijfers in de Eerstelijnszones Oostkust, Brugge en WE40: 231650  (bron Vaccinnet+ registraties tem 4 okt)

Samenwerking voor de medische bestaffing met:

consortium thuisverpleegkundigen zelfstandige verpleegkundigen West- Vlaamse apothekersvereniging Zelfstandige apothekers Ziekenhuisapothekers Huisartsen Hawap vzw Vives Zowe ELZ WE 40 ELZ  Oostkust ELZ Brugge Ziekenhuisartsen op rust Verpleegkundigen op rust Apothekers op rust Huisartsen op rust Adecco Domus medica Vivel (para)medische medewerkers ikv noodwet Zorgprofessionals, actief of op rust, die op vrijwillige basis deze campagne mogelijk maakten.
 

1 reactie

Claudine Verbrugghe
Geschreven op 2021-10-26 06:11:09
Mooi artikel, dankjewel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.