Home > ‘Haal het doek maar op’. Vandaag Vzw Préparé uit Tielt

‘Haal het doek maar op’. Vandaag Vzw Préparé uit Tielt

Geschreven op 30 augustus 2021 om 16:29 door Mario De Wilde

Vorige week zijn we in Het Nieuws van West-Vlaanderen gestart een nieuwe reeks ‘Haal het doek maar op’. Inderdaad, het was lang wachten vooraleer het amateurtoneel weer op gang gefloten werd en dus kan een (gratis) steuntje in de rug altijd van pas komen. Alle West-Vlaamse toneelverenigingen krijgen nu wekelijks een podium dat iedereen verdient. Na Theater Melanie en Toneel De Camere uit Brugge en de Progressieve Toneelvereniging Boontje uit Bredene nu VZW Préparé uit Tielt. Haal het doek maar op…

Historiek van de toneelclub

VZW Préparé uit Tielt, een gloednieuwe VZW, is ontstaan in het voorbije frustrerende anderhalf jaar waarin opeens alles stiller werd. De agenda’s, normaal heel goed gevuld, bleven zo goed als leeg.  Ons sociaal leven viel stil.  Ons cultureel leven noodgedwongen ook.  Geen live muziek, geen theater, geen dans of andere mooie evenementen die mensen in gezelligheid samen brengen. Maar activiteiten kan je uitstellen of afgelasten. Met inspiratie en ideeën lukt dat minder goed.  Die blijven immers dwalen in het hoofd,  om daar uiteindelijk te groeien tot concrete plannen. En leuke plannetjes zijn er genoeg bij de creatieve geesten achter deze ‘pasgeboren’ vereniging. De leden van de vzw hebben elkaar leren in vorig projecten van onder andere Theater Dakwerken, De Ruyssende Lede en Theater Binnenstebuiten.

Wat soort toneel wordt er hoofdzakelijk gespeeld?

Vzw Préparé wil vooral zelf geschreven stukken creëren. De monoloog “Bernard” wordt de tweede productie van vzw Préparé na “Tournée Préparé, een QR wandeling voor jong en oud, deze zomer. In het voorjaar van 2022 komt de eerste grote podiumproductie: “De Strijkcentrale” en op de Tieltse feesten het eerste weekend van juli, de ludieke en absurde gezinsvoorstelling: ‘Doornroosje’.

Voorlopig werken de vzw nog niet met vast aangesloten leden. De eerste productie “Tournée Prépare werd gespeeld door alle mensen van het bestuur en mensen waar al in het verleden mee hebben gewerkt, zoals Eveline Van Compernolle, Stefaan Van Compernolle, Liesbeth Goeminne  en  Davy Dufour. De leeftijd varieert van prille twintigers tot zestig jaar.

Het bestuur

David Maertens, Sabine Tack, Hilde Van Maele, Bruno Tallieu, Geert Vermeersch, Piet Van Compernolle en Severine Van Compernolle

Waar wordt er geoefend?

Préparé heeft nog geen vaste repetitieplaats. Bernard werd bij de regisseurs thuis gerepeteerd. De filmpjes voor Tournée Préparé werden ter plaatse op locatie gerepeteerd en gefilmd. Iedereen had zich ertoe verbonden zijn tekst te kennen. De Strijkcentrale zal waarschijnlijk in CC Gildhof worden gerepeteerd.

Wat was tot op heden het hoogtepunt?

Tournée Préparée  was natuurlijk voorlopig het eerste hoogtepunt, want ook onze eerste activiteit.  De filmpjes zijn zo’n 125  keer zijn bekeken, wat een indicatie heeft hoeveel gezinnen de wandeling hebben gedaan tijdens de zomer. En we kijken nu uit naar de monoloog “Bernard, in oktober”

Komend seizoen wordt er welk stuk gespeeld?

‘Bernard’, een monoloog geschreven door Piet van Compernolle en gespeeld door Geert Vermeersch in oktober. Zaterdag 4 september vanaf 10:00 start de online-reservatie.

‘De strijkcentrale’, een stuk van Severine en Piet Van Compernolle in het voorjaar, gevolgd door de ludieke gezinsvoorstelling “Doornroosje” op de Tieltse feesten. Een heel eigen en absurde bewerking van het bestaande sprookje.

Ambitie?

Het doel van VZW préparé is tweeledig.  Enerzijds zelf activiteiten organiseren, zoals theaterstukken, muziekoptredens, lezingen, enz… Anderzijds staat de VZW ook open voor de ideeën van anderen.  Mensen op zoek naar een publiek om hun passie of talent te delen kunnen terecht bij VZW préparé.  De drijvende krachten achter de VZW luisteren graag naar alle creatieve voorstellen om daarna misschien samen aan de slag te gaan.  Het logo is niet voor niets een gehaktmolen…  losse gedachten, leuke ideetjes gaan de molen in en worden met zorg vermengd en wat bijgekruid om daarna geserveerd te worden aan al wie wil proeven.

Contact kan je opnemen via vzwprepare@gmail.com of via de Facebookpagina VZW préparé.

Foto Wouter Meeus

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.