Home > Haal het doek maar op: het Jabbeeks Theater

Haal het doek maar op: het Jabbeeks Theater

Geschreven op 30 september 2021 om 10:00 door Mario De Wilde

Een maand geleden zijn we met Het Nieuws van West-Vlaanderen gestart een nieuwe reeks ‘Haal het doek maar op’. Inderdaad, het was lang wachten vooraleer het amateurtoneel weer op gang gefloten werd en dus kan een (gratis) steuntje in de rug altijd van pas komen. Alle West-Vlaamse toneelverenigingen krijgen nu wekelijks een podium dat ze verdienen. Na Theater Melanie en Toneel De Camere uit Brugge en de Progressieve Toneelvereniging Boontje uit Bredene, VZW Préparé uit Tielt en KTOOG vzw uit Geluwe en Muzquito uit Desselgem is het nu de beurt aan het Jabbeeks Theater. Haal het doek maar op…

Onder impuls van een gemeentelijk comité voor Sport, Jeugd en Cultuur werd het Jabbeeks Volkstoneel in 1970 opgericht. Thuisspelen gebeurde tot voor kort in de zaal Ter Dreve in Jabbeke, in 2012 werd voor het eerst in nieuwe culturele zaal van Jabbeke gespeeld. En straks komt er een nieuwe productie aan. Oef, eindelijk….

Waarom dit stuk?

Na de donkere coronaperiode koos het Jabbeeks Theater deze keer terug voor een  echte komedie, een hilarisch  stuk  van Pol Anrys, ‘Kuuroord’.

Wie speelt allemaal mee?   

De eigenlijke rolverdeling houden we graag nog wat geheim, maar we kunnen alvast verklappen dat onze casting dit seizoen (opnieuw) bestaat uit een ploeg van  10   kleppers , waarbij we naast enkele gekende namen  zoals   Tony VAN ISACKER, Kris MORAEL, Herman VANDENABEELE,  Josse GILIS , Dries GILLIAERT,   Mieke QUINTENS,  Iris COUDEVILLE,   nog  een paar nieuwkomers  mogen verwelkomen  zoals  Lauranne DECLERCK , Francine GRYMONPREZ en Veronique VANBELLE.

Wie is de regisseur en waarom deze persoon?

Arnold Lernout, vanwege zijn enorme ervaring met andere toneelgroepen in de omgeving.

Wat brengt het verhaal?

Fons en Tina hebben het erg  moeilijk om  hun kuuroord draaiende te houden en  proberen alle mogelijke middelen uit om hun zaak te redden. Hun  creativiteit en fantasie kennen hierbij geen grenzen. Overal moet nu een tandje bijgestoken worden en dat niet alleen  door  hun  klanten  die proberen kilo’s kwijt te raken. De rekeningen  moeten nu eenmaal betaald worden! Daarom is elk  duwtje in de rug zo erg welkom, maar een te veel aan chaos helpt de zaak waarschijnlijk ook niet echt vooruit…

Kansen en bedreigingen voor het jabbeeks theater in de nabije toekomst? 

Het Jabbeeks Theater ondervindt dezelfde moeilijkheden als de meeste andere amateur toneelgezelschappen om mensen te blijven vinden die bereid zijn  om een serieuze hap uit hun vrije tijd te willen investeren in de repetities, maar zolang we deze (soms op de valreep!) vinden, blijven we hiermee doorgaan, omdat we overtuigd zijn dat we zo ons  steentje bijdragen in het culturele aanbod op de gemeente.

Hoe zie jij het amateurtheater binnen 10 jaar ?

We zouden het in ieder geval erg jammer vinden mocht deze vorm van vrijetijdsbesteding langzaam uitsterven, want het  betekent zo’n enorme rijkdom aan ervaringen, waar mensen met toch onderling wel  zeer verschillende talenten aan hun trekken komen en samenwerken aan een gemeenschappelijk project. De vriendschap, het plezier, het zich inleven in een andere sfeer, een andere situatie, een andere tijdsgeest of  gewoon eens een ander persoon mogen zijn, geven ons telkens weer een  ‘kick’ om hiermee door te gaan. Dus ja, we hopen dat we er binnen 10 jaar nog steeds zullen staan en dat de jeugd  deze mooie traditie zal verderzetten. Het al dan niet noodzakelijk stilleggen ervan wegens bijvoorbeeld  een tekort aan acteurs of medewerkers zou enkel de zoveelste verschraling  betekenen van het verenigingsleven  en het aanbod  op de cultuurkalender.

Plaats : Vrijetijdscentrum Jabbeke, Vlamingveld 40 8490 Jabbeke
Regie : Nolle Lernout

Prijzen VVK : 8 euro – ADD : 9 euro

  • Za 4 december 2021 om 20 u
  • Zo 5 december 2021 om 15 u
  • Za 11 december 2021 om 20 u
  • Zo 12 december 2021 om 15 u

Meer info en kaarten bestellen op tel : 0497/97 75 42 en mail jabbeekstheater@hotmail.com

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.