Home > Guy, Paul en Fabienne Royaux zijn de eerste locatiedelers voor collectieve zonnetuin in Brugge

Guy, Paul en Fabienne Royaux zijn de eerste locatiedelers voor collectieve zonnetuin in Brugge

Geschreven op 5 april 2024 om 08:53 door Mario De Wilde

Guy, Paul en Fabienne Royaux zijn de tweede generatie aan het roer van Tyles in Brugge, een familiebedrijf dat zich sinds 1909 specialiseert in de verkoop van kwalitatieve, keramische tegels. Ze zetten mee hun schouders onder de eerste Brugse zonnetuin, door hun dak op de Pathoekeweg in Brugge ter beschikking te stellen voor meer dan 3400 zonnepanelen.

Het is al de tweede generatie van de Royaux-familie aan het roer van het bedrijf, gespecialiseerd in keramische tegels. Oudste zoon Guy is CEO en wordt ondersteund door broer Paul en zus Fabienne. Samen leiden ze de groep: goed voor 42 werknemers en showrooms in Zellik en Brugge. Tyles is een keramisch tegelbedrijf dat sterk inzet op ecologie: een slimme afvalverwerking, logistiek herleiden van vracht- naar treinverkeer en investeren in laadpalen en elektrische wagens. Eind vorig jaar kwamen ze in contact met vzw Brugge Geeft Energie en energieplatform Bolt rond hun idee om duurzame stroom toegankelijk te maken voor iedereen.

“Er zijn veel mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen: door de bouwrestricties van de stad, doordat ze in een appartement wonen of gewoonweg omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl wij voldoende plek hebben op het dak van ons magazijn. Het idee voor een collectieve zonnetuin leek ons plots een evidentie,” aldus Guy Royaux, CEO van Tyles.

De Brugse buurtbewoners startten samen met energieplatform Bolt en Brugge Geeft Energie het initiatief voor de eerste collectieve zonnetuin. In de zoektocht naar een geschikte locatie kwamen ze terecht bij broers Guy en Paul, en zus Fabienne van familiebedrijf Tyles. Hun magazijn op de Pathoekeweg is voetbalvelden groot, genoeg om er 3420 panelen op kwijt te kunnen.

Met hun collectieve zonnetuin brengen ze zonne-energie tot bij de Bruggelingen en daarbuiten. Ongeveer zo’n 400 mensen kunnen een groen graantje meepikken van de zonnepanelen op het dak van Tyles. “Groene streekstroom moet toegankelijk zijn voor iedereen,” aldus Pieterjan Verhaeghen van energieplatform Bolt.

Wanneer alle 3420 zonnepanelen verkocht zijn, wordt de Brugse zonnetuin op het dak van hun magazijn geïnstalleerd. Dat ligt op enkele kilometers van het centrum van Brugge. De familie achter het bedrijf Tyles hoopt alvast dat er veel enthousiastelingen zijn, die aan het project willen deelnemen. “Iedere deelnemer kan 25 jaar lang genieten van het rendement van de zonnepanelen op ons dak, zonder dat ze er zelf zorgen aan hebben”, zegt Guy.

“Mensen krijgen de kans om te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander”, legt Paul uit. “Al investeren ze maar in vier zonnepanelen, ook dan dragen ze bij aan de groene energietransitie en genieten ze tegelijkertijd van een dalende energiefactuur.” “Dankzij ​ de samenwerking met Bolt wordt energie toegankelijk gemaakt met iedereen, dat is mooi. Ik hoop dat veel andere bedrijven ons voorbeeld volgen”, aldus Fabienne. De boodschap is duidelijk: “Spring mee op de groene kar, samen met ons.”

Meer informatie vindt u op tyles.be en op brugsezonnetuin.boltenergie.be.

Foto: de Brugse zonnetuin wordt geïnstalleerd op het dak van tegelbedrijf Tyles net buiten de stad

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.