Home > Gulle weldoenster Frieda schenkt meer dan 250 paar schoenen aan Izegems museum Eperon d’Or

Gulle weldoenster Frieda schenkt meer dan 250 paar schoenen aan Izegems museum Eperon d’Or

Geschreven op 23 februari 2024 om 10:40 door Mario De Wilde

Nadat kostuumontwerpster Frieda Dauphin-Verhees en haar neef en Antwerpse ereschepen van Cultuur Philip Heylen in 2023 een bezoek brachten aan Eperon d’Or werd tijdens een tegenbezoek in Antwerpen de privéverzameling van de kostuumontwerpster overhandigd aan het Izegemse museum. “Het gaat om meer dan 250 paar schoenen, waaronder heel wat schoenen van voormalige Izegemse schoenfabrieken en zelfs een zeer oud paar schoenen van het merk Eperon d’Or”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe. “We hadden al meer dan 4.000 paar schoenen in de collectie, maar die wordt nu in één klap fors uitgebreid.”

Frieda Dauphin-Verhees maakte in 1973 voor het eerst kostuums voor de film ‘Verloren Maandag’, waarna ze steeds vaker gevraagd werd als ontwerpster voor theater en televisie. Ze ontwierp de kostuums voor de kleinkunstgroep ‘De Vieze Gasten’ en de films ‘Brussels by Night’ en ‘Familie Backeljau’. Van 1976 tot 1993 verzorgde ze ook de kostuums van de producties van de studenten van Studio Herman Teirlinck. Vanaf 2000 doceerde ze kostuumgeschiedenis en kostuumvormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Enkele jaren geleden schonk ze haar kostuumcollectie aan het Antwerpse ModeMuseum (MoMu). “Maar voor haar privéverzameling schoenen koos ze resoluut voor Eperon d’Or om ze in onder te brengen”, zegt Philip Heylen. “Ze is ook zeer onder de indruk over het Izegemse museum en de manier waarop de collecties er getoond worden aan het publiek. Het is voor haar dan ook evident dat haar privéverzameling daar een nieuwe thuis krijgt.”

“Frieda Dauphin-Verhees verzamelde meer dan 70 jaar schoenen die een periode van meer dan 100 jaar bevatten. Het was al duidelijk dat het gaat om een omvangrijke en unieke collectie, maar tijdens het bezoek bleek dat de privéverzameling ook heel wat Izegemse schoenen en zelfs een oud paar schoenen van het merk Eperon d’Or bevat. In die schoenen is een logo te zien dat duidelijk maakt dat het om een paar gaat uit de beginjaren van de productie”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“Eperon d’Or verwerft jaarlijks heel wat schoenen, werkmateriaal of documenten”, zeggen conservator Leen Breyne en collectiebeheerder Lie Cauwelier. “Deze privéverzameling stelt ons in staat om de collectie van ons museum aan te vullen en een globaal beeld te geven van de modieuze ontwerpen in ons land. Alle schoenen zullen nu gefotografeerd en geïnventariseerd worden en dan ook voorzien worden van informatie die door Frieda zal aangeleverd worden. Zo zullen we ook weten welke schoenen gekoppeld waren aan de kostuums die in het Antwerpse Modemuseum aanwezig zijn”, aldus Lie Cauwelier.

“In de loop van 2024 zal Frieda Dauphin-Verhees met haar familie opnieuw een bezoek brengen aan Eperon d’Or en dan zullen enkele mooie stukken uit haar collectie ook publiek gemaakt worden”, besluit Leen Breyne.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.