Grote renovatiewerken voor Cultuurcentrum en Buurthuis De Dijk in Sint-Pieters
Het Cultuurcentrum en Buurthuis De Dijk in Sint-Pieters bij Brugge krijgt een uitgebreide herinrichting en renovatie. Met dit project wil Stad Brugge de ruimtelijke mogelijkheden van De Dijk beter benutten om de werking van ‘Sint-Pieters Deelt’ en de bibliotheek te versterken. Het efficiënter delen van ruimtes zal de dynamiek en samenwerking tussen buurtorganisaties bevorderen, terwijl het gebouw een gastvrije uitstraling krijgt voor alle inwoners van Sint-Pieters.
De plannen voor de herinrichting zijn tot stand gekomen na uitgebreid overleg met de bibliotheek, het buurtwerk en de huisgenoten van De Dijk, zoals Werkgroep 66. De aanpassingen richten zich op een beter onthaal, een logische indeling van functies en beter leesbare ruimtes. Gebruikers zullen zich vrij kunnen bewegen tussen bibliotheek en buurthuis, en door multifunctioneel gebruik van de ruimtes wordt meer mogelijk. Zo komt er een bijkomende vergaderzaal en wordt het sanitair vernieuwd. De bar wordt opgefrist, zodat deze door alle gebruikers kan worden ingezet, en er wordt meer bergruimte voorzien.
Ondersteuning voor Sint-Pieters Deelt
Om de buurtwerking van ‘Sint-Pieters Deelt’ te versterken, wordt een nieuwe circulaire deelkeuken op een centrale plek geïnstalleerd. Ook worden er afgesloten lockers voorzien voor de gereedschapsbibliotheek en de instrumentheek.
Duurzame renovatie
De renovatie biedt ook een kans om het gebouw energetisch te verduurzamen. Er worden zonnepanelen geïnstalleerd en de verlichting wordt energiezuinig gemaakt. Daarnaast wordt bestaand meubilair zoveel mogelijk hergebruikt, opgefrist of omgevormd tot nieuwe elementen, zoals bijzettafeltjes van oude barkrukken en lampen gemaakt van gerecupereerde lichtarmaturen. Het circulaire verhaal van delen, hergebruik en upcycling krijgt zo een zichtbare plek in het nieuwe deelhuis.
Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “De grondige herinrichting en renovatie van De Dijk is volledig op maat van de verschillende diensten en organisaties die erin huizen. Het gebouw wordt grondig aangepast om elke gebruiker en bezoeker beter te verwelkomen en de ruimtes efficiënter en op een meer comfortabele manier in te zetten voor de grote verscheidenheid aan activiteiten die er door gaan. Bovendien wordt ook de uitstraling van het gebouw verbeterd zodat het een gastvrije plek wordt voor alle inwoners van Sint-Pieters.”
Een plek voor iedereen
Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Met deze vernieuwde aanpak creëren we een dynamische en toegankelijke ontmoetingsplek waar bibliotheek en buurthuis hand in hand gaan. Door de werkingen te verbinden en ruimtes te delen, zoals de polyvalente zaal, kunnen we niet alleen de openingsuren van de bibliotheek in Sint-Pieters uitbreiden, maar bieden we ook extra mogelijkheden zoals studeerplekken en leeshoekjes met een kopje koffie. Dit initiatief benadrukt onze blijvende investering in sterke lokale werking in de deelgemeenten, iets waar Stad Brugge trots op mag zijn.”
Pablo Annys, voorzitter van Mintus: “De renovatie van De Dijk zal een antwoord bieden op tal van noden in Sint-Pieters. Met Mintus investeren we via een buurtgerichte werking in de verbinding tussen de buurtbewoners. De nieuwe faciliteiten van De Dijk zullen deze visie mee ondersteunen. Denk aan burgerparticipatieprojecten zoals ‘Sint-Pieters Deelt’ of ‘Pastorie Préférée’. De injectie vanuit het stadsbestuur toont de waardering en het belang aan van dergelijke burgerinitiatieven.”
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Maes & Coucke bvba uit Dentergem, met een totale kostprijs van € 385.637 incl. btw. Het plaatsen van de zonnepanelen wordt geraamd op € 50.000. Stad Brugge ontvangt voor dit project financiële steun van de Vlaamse overheid en de Provincie West-Vlaanderen.