Home > Grote belangstelling gisteren voor toonmoment Giraff Menen

Grote belangstelling gisteren voor toonmoment Giraff Menen

Geschreven op 18 november 2023 om 11:59 door Mario De Wilde

Giraff (Goed In Ruimte @ Foto & Film) is een participatief project dat burgers wil prikkelen om de (publieke) ruimte in hun buurt anders te bekijken om ze groener, gezonder en socialer te maken. In Menen werd een dergelijk traject gelopen voor het grasveld op de hoek van de Koningsstraat en de Stationsstraat. Onder de noemer ‘Groeten uit de toekomst’ kwamen buurtbewoners op 26 april 2023 al eens samen op het pleintje om hun mening te geven over hoe dit stukje er in de toekomst kan uitzien. Vrijwilligers gingen aan de slag met de ideeën en voorstellen en kwamen tot vier mogelijke scenario’s. Deze methodiek toont aan dat burgers weldegelijk een duidelijk kijk hebben op hoe de ideale buurt er kan uitzien.

Gisterennamiddag kwamen alle buurtbewoners en lokale mandatarissen samen in de inkomhal van het OC Rode Kruis waar deze voorstellen werden getoond en toegelicht.

Stap 1: Medestanders zoeken
Een diverse werkgroep/stuurgroep met denkers, doeners, beleidsmakers, creatieve geesten, jonge speelvogels, lokale handelaars, bedrijven…uit de buurt.

Stap 2: Startbijeenkomst
Kennismaking, afspraken, uitleg, zoekplekken aanduiden…

Stap 3: Verken het terrein!
Als we weten welke buurt we gaan aanpakken, kunnen we op verkenning. Via de methodiek MAP-it kan je projecten in de publieke ruimte visualiseren, een timing opstellen en anderen betrekken. Hiervoor voorziet beweging.net het nodige materiaal.

Stap 4: Verbeeld de toekomst!
Via een ansichtkaart kan je het beeld van de toekomst verbeelden, via fotoshop kunnen heel wat toevoegingen doen aan de toekomstige buurt.

Stap 5: Draagvlak
Het belangrijkste is dat we voor ons project voldoende draagvlak krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk enkele ideeën in de praktijk om te zetten. We hebben hiervoor ook een GIRAFF-mobiel.

Stap 6: Showtime!
Tijd om het project te presenteren aan het grote publiek.

Stap 7: Van droom tot daad
Gaat de gemeente met de voorstellen aan de slag en tegen wanneer?

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.