Home > Grootste maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ keert met 150 schepen deze zomer terug

Grootste maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ keert met 150 schepen deze zomer terug

Geschreven op 23 februari 2024 om 09:17 door Mario De Wilde

Naar aloude traditie zetten in mei zo’n honderdvijftig historische en authentieke schepen koers richting Oostende, dwars door internationale wateren. Want voor het 23ste jaar vindt het maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ plaats. Omcirkel alvast 23 tot 26 mei in je agenda, want dan bewonder je vanop de kade in Oostende verschillende grandioze schepen én gooi je zélf de trossen los tijdens een tocht op zee. Langs de kade en op Oostendse pleinen zorgen muziekgroepen voor sfeer en ontmoet je verschillende ambachtslieden – van een haringroker tot Oostendse visbakkers en mandenvlechters. En na het waanzinnige succes van vorig jaar, popt ook deze editie het ‘Blauw Innovatiedorp’ opnieuw op. Daar maken nieuwsgierigen op een interactieve manier kennis met verschillende bedrijven en organisaties die actief zijn op en rond de Noordzee en denk je mee na over de toekomst van de maritieme sector. Ook voor kinderen valt er heel wat te beleven. Thema dit jaar is ‘Ontdekkingen op Zee’. Jaarlijks lokt het gratis festival zo’n 200.000 bezoekers naar de kuststad. Het hele programma vind je online via oostendevooranker.be

Tijdens het populaire maritieme festival ‘Oostende voor Anker’ van 23 tot 26 mei stappen bezoekers aan boord van verschillende grandioze schepen die grote oceanen trotseerden. Nieuwsgierigen leren er meer over de geschiedenis én de toekomst van de Zeven Zeeën. Nieuw dit jaar is de audiogids. Al kuierend over de kade en met de stem van curator, liefhebber van schepen én local Hubert Rubbens in je oren, leer je meer over de schepen en ambachten.

Burgemeester Bart Tommelein: “Als burgemeester ben ik ontzettend trots dat Oostende binnenkort opnieuw het grootste maritieme evenement aan de kust mag organiseren. ‘Oostende voor Anker’ is een fantastische vierdaagse die tienduizenden Oostendenaars en bezoekers laat kennismaken met alles rond scheepvaart. Er wordt een blik op het verleden, maar ook op de toekomst geworpen. In het Blauwe Dorp worden innovaties in en rond de Noordzee getoond. Iets om naar uit te kijken!

150 schepen
Van de kathedralen van de zee over slepers tot sloepen. Dit jaar zullen maar liefst 150 historische en authentieke schepen te bewonderen zijn vanop de kade in Oostende. Zullen hun anker uitgooien: Kamper Kogge, een Middeleeuwse zeilvrachtschip en het Nederlandse stoomschip Hydrograaf. Net als driemaster Artemis en de Nao Victoria, een replica van het schip dat voor het eerst rond de wereld zeilde. Het admiraal schip wordt zonder twijfel de replica El Galeon. Bovendien kunnen bezoekers ook dit jaar een tocht op zee maken. Ook minder mobiele personen kunnen tijdens Oostende voor Anker de golven op een veilige manier temmen en meevaren met ‘Wetwheels Solent’ – een speciaal aangepaste en volledig toegankelijke catamaran uit de UK.

Hubert Rubbens is curator van dienst. Bezield door alles wat vaart en puttend uit een jarenlange ervaring bij de Belgische Marine, kent hij de nautische wereld door en door: “In mei verwachten we hier in Oostende opnieuw 150 schepen uit alle windstreken. Zowel voor het publiek, de deelnemende schippers als de standhouders is en blijft Oostende voor Anker zélfs na 23 jaar een uniek gebeuren.”

Toekomst van de maritieme sector
Voor het tweede jaar op rij popt tijdens ‘Oostende voor Anker’ het Blauw Innovatiedorp op. Toonaangevende bedrijven als DEME, Jan De Nul en het VLIZ, verschillende universiteiten en organisaties die actief zijn op en rond de zee, nemen jong en oud mee op ontdekkingsreis én stimuleren en inspireren toekomstige generaties. De rijke maritieme geschiedenis wordt er geëerd, maar er wordt ook vooruit gekeken richting een innovatieve en duurzame toekomst.

Dit jaar zet het Blauw Innovatiedorp vooral in op interactieve ervaringen. Bezoekers zullen niet alleen kunnen kijken en luisteren, maar ook ervaren wat de zee te bieden heeft. Aan de hand van demonstraties, interactieve maquettes en educatieve spellen voor kinderen, wordt de wereld van maritieme innovaties op een boeiende manier toegankelijk gemaakt.

Activiteiten voor kleine matrozen
Je hoeft trouwens geen scheepsspotter, matroos of thalassofiel (liefhebber van de zee of oceaan, nvdr) te zijn: elk jaar trekt Oostende voor Anker zo’n 200.000 nieuwsgierigen. Kustbewoners, maar ook heel wat toeristen uit het binnen- én buitenland. Daartussen ook heel wat families en gezinnen met kinderen. De fantasie van kleine matrozen slaat al snel op hol bij het zien van de grote schepen, maar daarnaast valt er voor hen nog véél meer te beleven: van een zoektocht tot een demonstratie reddingstechnieken, vertelmomenten bij de verhalenvertelster én een heuse garnaalpelwedstrijd.

Oesters, gerookte haring en muziekoptredens
Honger en dorst hoef je niet te lijden: Oostende voor Anker pakt ook uit met een grote maritieme belevingsmarkt mét ook heel wat eetkraampjes. Volg de geur van vers gerookte haring en je belandt aan het eetstalletje van Haringroker René, een vaste waarde op het festival. Verderop ontmoet je Oostende visbakkers, een smid en kunstenaars. Vier dagen lang luister je er naar de spannendste verhalen van ervaren zeebonken of folklore muziek, geniet je van de animatie en verschillende muziekoptredens én leer je meer bij over de bouw en restauratie van schepen.

PRAKTISCH
Oostende voor Anker

Van 23 tot 26 mei 2024

oostendevooranker.be
De toegang is gratis

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.