Home > Groot Gebonden Marmer krijgt definitieve bestemming op begraafplaats Hoog Kortrijk

Groot Gebonden Marmer krijgt definitieve bestemming op begraafplaats Hoog Kortrijk

Geschreven op 14 juli 2020 om 14:29 door Mario De Wilde

De iconische sculptuur ‘Groot Gebonden Marmer’ heeft een nieuwe bestemming gekregen in Kortrijk. Nadat het in 2008 was weggehaald, ging de adviesraad voor kunst in de publieke ruimte op zoek naar een nieuwe locatie. Het marmeren beeldhouwwerk wordt nu geplaatst aan de oevers van de vijver op de site van de begraafplaats op Hoog Kortrijk. ‘Groot Gebonden Marmer’ is een iconisch werk van kunstenaar Paul Van Rafelghem. In de jaren tachtig trok hij naar de marmergroeven in Toscane om er een blok marmer van maar liefst tien ton uit te kiezen in helder witte Carrara. In zijn atelier kapte hij het massieve blok tot de sculptuur ‘Groot Gebonden Marmer’. Het beeld werd onderaan ingepakt met een laag lood en het geheel lijkt vastgehouden met een touw.

Verrassend gebruik van materie
Het is een reflectie op het materiaalgebruik in de beeldhouwkunst. Het werk stelt de waarde van het materiaal zelf in vraag. Van Rafelghem slaagt er in om een harde en edele steensoort als marmer weer te geven als een soepele en buigzame materie, die samengebonden is als een banale plastiekzak. Dit verrassend gebruik van de materie is een constante in zijn werken. In 1990 werd deze sculptuur aangekocht door Stad Kortrijk en opgenomen in de stedelijke museumcollectie. Het werd opgesteld in de waterpartij voor de Hallen (Kortrijk Xpo) tot 2008. Bij de heraanleg van de site Kortrijk Xpo werd beslist om het werk weg te halen. De voorbije twaalf jaar vond het zijn plaats in het voormalige Broelmuseum en werd het tijdelijk gestockeerd aan de Paardenstallen.

Zwevend karakter
Het kunstwerk wordt geplaatst op een korst Henegouwse blauwsteen als sokkel voor de sculptuur. Dit idee werkte Paul Van Rafelghem samen met zijn zoon Wolf uit. Dit is in analogie met ‘De Tombetafel’, een kunstwerk aan de voorkant van de site van de begraafplaats dat eveneens van de hand van Van Rafelghem is. Een maand voor de definitieve plaatsing werd de marmeren sculptuur grondig gereinigd en gerestaureerd door Luc Verbeke uit Heule. Het resultaat is een mooi geheel waarbij de toevoeging van de korst Henegouwse blauwsteen perfect accordeert met de groene omgeving. Door het werk laag bij de grond te plaatsen, krijgt de sculptuur een zwevend karakter. Het landschap sluit conceptueel zeer goed aan bij het algemeen ontwerp en de visie van de site.

Foto Winter Van Rafelghem

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.