Home > GroenDoen. Lavendel: maak van je tuin of balkon een stukje Provence

GroenDoen. Lavendel: maak van je tuin of balkon een stukje Provence

Geschreven op 5 april 2025 om 10:00 door Mario De Wilde

Niets geeft je zo een zomers gevoel om door Frankrijk tussen de vele lavendelvelden te rijden. Het is niet alleen mooi maar lavendel biedt ook nog eens volop nectar voor insecten en bestuivers. En je helpt er niet alleen de natuur mee: zelf geniet je ook van prachtige bloemen en heerlijke geur. Bovendien kan lavendel goed tegen droogte, waardoor het een goede tuinplant is in ons veranderende klimaat. En gelukkig is lavendel planten niet moeilijk, als je met een paar dingen rekening houdt. In deze wekelijkse rubriek ‘GroenDoen’ helpen we graag een handje.

Wanneer is het juiste tijdstip om lavendel te planten?
Zoals de meeste heesters en vaste planten kan lavendel in een pot vanaf de lente tot de herfst geplant worden. Het is belangrijk te bedenken, dat lavendel een groenblijvende plant is en haar blad in de winter behoudt. Hierdoor is ze vatbaar voor kale vorst en is er een voorkeur voor het planten in de lente. Het geeft de geurende plant de kans om zich gedurende de hele groeiperiode op haar standplaats te vestigen. Aangegroeide lavendelplanten zijn duidelijk minder betroffen door vorstschade in de winter. Lavendel die in de herfst wordt geplant krijgt na het planten als preventie een vorstbescherming van dennentakken of een vlies. Bij potbeplantingen is de planttijd niet zo van belang omdat de lavendelpot ook op een beschutte plaats gezet kan worden.

Waar moet lavendel geplant worden?
Door zijn mediterrane afstamming is lavendel een typische zonneaanbidder. Het smalle ruwe blad laat duidelijk zien dat hij zon en warmte verdraagt. In de tuin wordt een volledig zonnige plaats gezocht. Ideaal zijn locaties op het zuiden of zuidwesten, bv. voor een muur of op een helling. Donker mag het in geen geval zijn, want dan groeit de lavendel scheef. De bodem mag droog, goed doorlatend en mineraal houdend zijn. Een lichte zandige bodem met een matig humusgehalte zijn optimaal. Ongunstig zijn zware en natte bodems. Deze zorgen ervoor dat de lavendel al snel bevattelijk is voor schimmelziektes, zoals bv. de grijze schimmel. Ook verhoogde bedden, droge muren, kruidenspiralen of droge hellingen zijn geschikt.

Voor de lavendel in een pot zijn soortgelijke locaties op het balkon en terras noodzakelijk. Een zonnig balkon of dakterras zijn uitermate geschikt als locatie. Bij de potgrond neemt men geen voedingsrijke potgrond, maar een goed doorlatende kruiden- of cactusgrond. Deze substraten zijn doorlatend en verhinderen opgehoopt vocht, wat de lavendel niet verdraagt. Op de bodem van de pot moet een goede drainage of waterafloop zijn.

Op welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten gelet worden?
De meeste lavendelsoorten groeien bossig, ongeveer op knie- tot heuphoogte. Hij groeit gelijkmatig als er naar alle kanten zo’n 40 tot 50 centimeter plaats is. Als heg kan lavendel dichter bij elkaar staan. Hier rekent men met 30 tot 50 centimeter afstand tussen de enkele planten. De plantdiepte is afhankelijk van de mate van verhouting. Lavendelplanten uit de handel worden zo diep geplant, dat de wortelkluit evenredig is met het grondoppervlak. Dieper kunnen sterk verhoute lavendelplanten worden gezet. Planten die bv. door het verplanten hun standplaats wisselen. De plantdiepte is afhankelijk van de mate van verhouting bij de spruit.

Verdere Informatie
Het zinnebeeld van de Provence is lavendel. Zijn welige blauwe bloemen trekken blikken en insecten magisch aan. De hele zomer kunt u veel plezier hebben van zijn pracht en fijne neuzen worden verwend met een bekoorlijke geur. Of de plant nu in het tuinperk, een mediterrane terracottapot of naast de roos als begeleider staat, lavendel is veelzijdig te gebruiken. Met de juiste standplaats groeit de mediterrane halfstruik bijna vanzelf.

De lavendel die Tuincentrum Van Hauwaert het meeste verkoopt én ook graag wil aanraden is deze Lavandula angustifolia Munstead.

Hij groeit redelijk compact, is vrij laagblijvend, is langlevend en bloeit van mei tot juli met mooie geurende purperblauwe bloemen. De blaadjes zijn grijsgroen en aromatisch. Deze lavendel soort houdt van een zonnige standplaats in een goed doorlaatbare kalkrijke bodem. Snoeien is ieder jaar nodig om verhouting van de plant tegen te gaan. Je snoeit hem best na de winter, kort maar er moet nog groen opstaan (dus niet tot on het hout) Lavandula angustifolia is goed winterhard en kan tegen zeewind. Hij wordt vaak gebruikt in geurtuinen, vakbeplanting en bloembakken. Lokt ook vlinders en bijen. Deze soort lavendel is het meest winterhard.

Met dank aan Tuincentrum Van Hauwaert die over flink wat lavendelsoorten en struiken beschikt. Ga er zeker eens langs, ook voor het juiste advies.

Met dank aan Van Hauwaert Tuincentrum, Hogeweg 419, 8200 Brugge (Sint-Andries). www.vanhauwaerttuincentrum.be

4 reacties

Agnes Meersman
Geschreven op 2025-04-06 22:41:31
Mijn oma deed dat in de garderobe. Heb ik geleerd van mijn oma veel jaren geleden al. Zou ook goed tegen de motten zijn. Maar ik zou deze soort toch niet aanraden, Kristine. Agnes Meersman uit Tielt
Kristine
Geschreven op 2025-04-06 17:53:02
Ik heb al Veele jaren mijn lavendel ik hou van die bloemetjes ze ruiken echt heerlijk ook gebruik ik de gedroogde bloemetjes en doe dit in zakjes voor in mijn kledingkast de olie e zeep gebruik ik ook kzou het iedereen aanraden groetjes kristine
Leona Debruycker
Geschreven op 2025-04-05 18:16:17
Ik heb twee jaar geleden een ferme schimmelplaag gehad. Alles er moeten uittrekken en verbranden. Had ze een paar jaar daarvoor geleden gekocht in een doe-het-zelfzaak. Een voordelige prijs dat wel maar ik heb er maar een paar maanden plezier van gehad.
Firmin De Waele
Geschreven op 2025-04-05 17:54:43
Allemaal goed en wel maar wat kost zo een lavandelplant? Ook op de website zie ik geen prijzen staan. Misschien een tip. We wonen zelf min of meer in het centrum van Brugge maar hebben toch een kleine hof. Firmin De Waele, Brugge

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.