‘GroenDoen’. Een rondje siergrassen: de soorten, het aanplanten en verzorgen
Vandaag een nieuwe aflevering van ‘GroenDoen’, de wekelijkse rubriek over allerlei boeiende en nuttige weetjes voor de tuin. Want het is maart en de zon heeft zich een hele week langs haar beste (en warmste) kant laten zien. Zullen we vandaag een rondje siergrassen? Bij Tuincentrum Van Hauwaert (Sint-Andries bij Brugge) vonden we er zo’n zestig verschillende. Alleen al bij het horen van de namen wordt een mens lyrisch: Blauw Schapengras, Sneeuwwite Veldbies, Prachtriet, Pijpenstrootje, Slangenbaard, Lampenpoetsersgras, Blauw Bergbeemgras, Japanse Zegge, Ruwe Smele, Dwergpampasgras (da’s er eentje om bij het scrabbelen te scoren): zeg nu zelf, de namen houden mooite beloften in.
Wanneer plant ik siergrassen?
Siergras is er dus volop in meerdere soorten en kleuren te krijgen. Welke soort je ook kiest, over het algemeen zijn deze redelijk eensgezind als het aankomt op het planten hiervan. Siergrassen kunnen het hele jaar door geplant worden. Het voorjaar is echter een goede periode omdat de bodem dan voldoende opgewarmd is, wat de inworteling ten goede komt. Als je in het voorjaar plant, kan je ook reeds in de nazomer van de eerste bloei genieten.
De soorten siergrassen
Om te weten welk siergras voor welke standplaats geschikt is, is niet alleen de grootte van de plant van belang, maar ook de zontolerantie van de siergrassen. De meeste siergrassen voelt zich prettig op een gedeeltelijk schaduwrijke tot zonnige locatie, zoals het Japanse bloedgras en het Chinese prachtriet. Vooral het pampasgras en het blauwe schapengras zijn bijzonder gek op zonlicht en groeien optimaal op plekjes waar ze van ’s morgens tot ’s avonds van de zon kunnen genieten.
Anderzijds kunnen palmzegge, Japanse zegge en veldbies niet zoveel zonlicht verdragen. Zij geven de voorkeur aan een schaduwrijke tot half-schaduwrijke locatie. Als je enkele plekjes in de tuin met lichte schaduw hebt, probeer dan zeker eens Japanse zegge of grote veldbies!
Siergrassen verzorgen
Hoe vaak moet je siergrassen water geven?
Siergrassen die in de tuin zijn aangeplant, hebben meestal weinig extra water nodig. We raden aan om het gras alleen tijdens lange droge periodes in de zomer goed water te geven. Dit betekent dat je op een zachte zomeravond (of in de vroege ochtenduren) de tuinslag kan nemen en de hele grond rond het siergras een paar minuten lang water geeft. Het is beter om het water niet over de grassen te gieten, want dit is niet goed voor de planten.
Als de siergrassen in een pot zijn aangeplant, moet je vaker de gieter in de hand nemen. Het vocht verdampt hier namelijk sneller bij warme temperaturen. Voel gewoon met je vingers of de potgrond nog vochtig is of al opgedroogd is. Overtollig gietwater moet gemakkelijk kunnen weglopen uit een of meerdere drainagegaten in de bodem van de pot. Helaas zorgt stilstaand water ervoor dat de wortels van de planten kunnen gaan rotten. Giet het overtollige water in de onderzetter of in de sierpot dus 15 minuten na een gietbeurt zeker weg.
Met dank aan Van Hauwaert Tuincentrum, Hogeweg 419, 8200 Brugge (Sint-Andries). www.vanhauwaerttuincentrum.be