Home > Groen wil vertelboom in Brugge voor meer talenkennis: “Waar taal en kunst elkaar raken”

Groen wil vertelboom in Brugge voor meer talenkennis: “Waar taal en kunst elkaar raken”

Geschreven op 23 februari 2023 om 17:11 door Mario De Wilde

De talenkennis van Vlaamse jongeren gaat erop achteruit. Universiteitsproffen trekken aan de alarmbel. Het tij kan worden gekeerd, maar dat vergt heel wat maatregelen. Een mondige burger moet in de 21ste eeuw zich goed kunnen uitdrukken in minstens zijn of haar moedertaal en daarbij eventueel verschillende vreemde talen, maar dat lukt enkel met het stevige fundament van taalinzicht. Taal biedt daarnaast ook een economisch toegangsticket. In bijna elke functie kan wie voldoende taalvaardig is, een meerwaarde betekenen voor een organisatie.

Leerkrachten verzetten al gigantisch veel werk. Maar er is meer nodig, ook buiten het onderwijs, vindt gemeenteraadslid Karin Robert (Groen Brugge): “Maatschappelijke sensibilisering is minstens even belangrijk. En dat is een opdracht voor onze overheden, ook voor een lokaal bestuur”.

Robert gelooft sterkt in cultuureducatie en kunst. “Combineren we taal, literatuur en kunst dan kunnen we nog meer mensen bereiken, triggeren en motiveren om taal te ontwikkelen. In Antwerpen zag ik in de nabijheid van de stadsschouwburg en het Rubenshuis, daar waar taal en kunst elkaar raken, een vertelboom op een witte muur. De takken, stam en wortels dragen zinnen uit verhalen en gedichten van eigen auteurs. Straks is het de eerste keer ‘Vlaanderen leest Dag’ op zondag 23 april ’23. Iedereen zal op deze dag opgeroepen worden door de Vlaamse regering om mee te vieren, te lezen én lezen zichtbaar te maken. Waarom zouden we ook niet in Brugge zo’n vertelboom realiseren?”, stelt Robert voor.

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-02-24 07:31:07
Zouden ze bij Groen nog weten wat Esperanto (https://nl.wikipedia.org/wiki/Esperanto) is? Dat is een plantaal die ontworpen is om door iedereen in de wereld als tweede taal te kunnen gebruikt worden. Theoretisch zouden daarmee alle taalproblemen in de wereld snel opgelost zijn. Het project is, zoals zoveel andere nuttige voorstellen, nooit echt doorgebroken, maar het heeft wel bewezen dat het functioneert. Daarnaast kan Esperanto, waarvan de basis vlot aan te leren is, echter ook een hulpmiddel zijn om taalinzicht te verwerven en zo vlotter een vreemde taal aan te leren.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.