Home > Groen Plus bezocht Brugse Triënnale ter voorbereiding van het biodiversiteitscongres

Groen Plus bezocht Brugse Triënnale ter voorbereiding van het biodiversiteitscongres

Geschreven op 10 augustus 2021 om 14:14 door Mario De Wilde

We mogen eindelijk weer samen komen, om te vergaderen, te wandelen, te discussiëren of te dromen. GroenPlus genoot vandaag van deze herwonnen vrijheid tijdens een bezoek aan de Brugse triënnale onder leiding van triënnale gids André Baert en Brugs gemeenteraadslid Karin Robert. Karin: “Maar wat we nu beleven is nog niet het echte ‘rijk der vrijheid’. Covid 19 is immers geen eenmalige tegenvaller , het is één van de  stuiptrekkingen van een systeem dat zijn grenzen overschrijdt. De voorbije periode luisterden we misschien te veel naar virologen en te weinig naar biologen. Virologen pakken de gevolgen aan van de crisis, stellen tijdelijke maatregelen voor om de verspreiding te stoppen en ze gaan op zoeken naar vaccins. Biologen wijzen ons er op dat we echt anders moeten gaan leven.”

“Het echte rijk van de vrijheid zullen we pas bereiken als we onze relatie met de natuur grondig herzien. Als de mens niet langer boven de natuur staat, als we onze plek vinden als onderdeel van de natuur”, aldus nog Karin Robert. Groen Plus wijdt haar tweejaarlijks congres aan biodiversiteit. Het congres is een orgelpunt van twee jaar acties, activiteiten en discussies. Op 1 ,2 en 3 oktober gaan we op zoek voorstellen die tot de verbeelding spreken, zijn maatregelen die op federaal, Vlaams of lokaal niveau uitvoerbaar zijn en de biodiversiteit kunnen herstellen en versterken.
Tijdens onze triënnale wandeling gaat extra aandacht naar de ommuurde tuin van het Gezellehuis Daar wacht raadslid en triënnale vrijwilligster Karin Robert ons op bij de Zamora creatie. De grote Oostenrijkse den centraal in de tuin wordt omhuld door een industrieel steigerwerk. “De kunstenaar Zamora probeert hier een botsing weer te geven tussen natuur en leven. De boom ondervindt de gevolgen van de vooruitgang van de mens gesymboliseerd door de rode steiger omheen de boom.”, zegt Karin Robert.

“Kunnen we en durven we op een ander manier in interactie treden met de natuur en uiteindelijk met onszelf? Deze vraag kunnen we stellen bij de Zamora installatie hier in Brugge in de Gezelletuin. Maar deze vraag legt ook de link naar ons biodiversiteitcongres in oktober. Om de klimaatverandering aan te pakken en de achteruitgang van de biodiversiteit te milderen en te keren moeten we stevig in actie schieten. Het is nu of nu. Elke seconde, elke minuut telt. De aarde wacht niet meer!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.