Home > Groen licht voor restauratie Stedelijk Conservatorium Brugge 

Groen licht voor restauratie Stedelijk Conservatorium Brugge 

Geschreven op 19 november 2021 om 10:06 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van het Stedelijk Conservatorium in Brugge. De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 107.819,38 euro toe. ‘Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.’, aldus minister Diependaele.

De restauratiewerken kaderen in een algemeen project waarbij het Conservatorium wordt gerestaureerd en aangepast aan de hedendaagse noden wat betreft comfort, energiegebruik, akoestiek, veiligheid en toegankelijkheid. “Deze premie wordt gebruikt voor werken aan de salons en de kapel. Ook de noordgevel van het Conservatorium wordt opgeknapt, net als het schrijnwerk van de zolders. Eerder werd al historisch onderzoek uitgevoerd in functie van de restauratie en werden onder andere het historisch schrijnwerk en de plankenvloer opgeknapt”, laat minister Diependaele weten. Voor deze restauratiewerken is een premie van 107.819,38 euro toegekend.

In 1974 zijn de gevels en bedaking van het Conservatorium beschermd als monument. In 2011 volgde de bescherming van het interieur. Het monument werd gebouwd in 1742 als een 18de-eeuws stadspaleis, uit een samenvoeging van verschillende middeleeuwse percelen (wat nog tot uiting komt in de kelders). In 1852 werd het pand verbouwd tot zijn huidige uitzicht, naar ontwerp van architect Alleweireldt, en opgesplitst in twee woningen. Vanaf 1876 is het pand terug samengevoegd en in gebruik als Stedelijk Conservatorium.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.