Home > Graftombe Anselm Adornes uit Brugge gaat tijdelijk naar Antwerpen

Graftombe Anselm Adornes uit Brugge gaat tijdelijk naar Antwerpen

Geschreven op 26 maart 2021 om 09:41 door Geert Demuynck

In de Jeruzalemkapel, ergens verscholen in het Sint-Annakwartier in Brugge, bevindt zich een praalgraf van Anselm Adornes en zijn echtgenote Margaretha van der Banck. De tombe werd in de tweede helft van de 15de eeuw door Cornelis Tielman uit Doornikse steen gehouwen. Deze vorstelijke praalgraven waren een Bourgondische traditie in die tijd.

Anselm stierf in Schotland en zijn lichaam ligt begraven in Linlithgow maar zijn hart werd dan bijgezet in dit grafmonument. Hij wordt afgebeeld in zijn wapenuitrusting, zijn voeten rustend op een leeuw die zijn moed moet aantonen. Margaretha was reeds een tweetal jaar eerder overleden en zij wordt hier afgebeeld met haar voeten op een hond, die haar eeuwige trouw moet voorstellen. Dit is het enige vrijstaande grafmonument uit de vijftiende eeuw dat bewaard is gebleven in Brugge.

Maar na 538 jaar onafgebroken in de kapel te zijn gebleven, wordt het binnenkort voor restauratie verwijderd en overgebracht naar Antwerpen waar het in een klimaatkamer zal worden geplaatst. Het grafmonument is reeds vroeger onderwerp geweest van talloze restauraties maar nooit in goede omstandigheden. De tombe wordt terug verwacht in september 2022. Kostprijs van dit ganse gebeuren wordt geschat op een kleine 100.000 euro.

Foto’s© Studio Philippe de Formanoir.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.