Home > Grafmonument van Albert Dumont verhuist naar begraafplaats van De Panne

Grafmonument van Albert Dumont verhuist naar begraafplaats van De Panne

Geschreven op 8 maart 2024 om 09:12 door Mario De Wilde

Op vraag van de familie Dumont zal het grafmonument van architect Albert Dumont, grondlegger van de Pannese Dumontwijk, verhuizen van de begraafplaats in Alsemberg naar De Panne. De familie Dumont schenkt het grafmonument van Albert Dumont voor onbepaalde tijd aan De Panne. Deze schenking heeft enkel betrekking op het bovengrondse deel en niet op de stoffelijke resten, de kisten en beenderen. Op die manier wordt het niet als een graf beschouwd maar als een monument, en is bijgevolg ook geen concessie nodig. Het lokaal bestuur De Panne verbindt zich ertoe het grafmonument van Dumont over te brengen naar De Panne, het te restaureren en het op de burgerlijke begraafplaats van De Panne te plaatsen.

Grafmonument
De stoffelijke resten van Albert Dumont (1853-1920) liggen momenteel op de oude Belgische begraafplaats van Vorst in Alsemberg (Beersel). Gezien de concessie verlopen is, dreigt het historische grafmonument met artistieke kwaliteiten te verdwijnen, en daarom hebben de nabestaanden van de architect aan het lokaal bestuur De Panne gevraagd om het grafmonument over te brengen naar De Panne.

Albert Dumont
Albert Dumont, geboren in Neufchâteau op 5 juni 1853, behoorde tot een welgestelde familie van Franse oorsprong, die zich onder het Keizerrijk in Gent was komen vestigen. Aanvullend op zijn studies aan de Gentse universiteit (1871-1872) en aan de Ecole des Arts et Manufactures (1873), liep hij ook 2 jaar stage bij een aannemer. Dit stelde hem in staat om zelf als aannemer op te treden voor de gebouwen die hij ontwierp. Op 23-jarige leeftijd vestigde hij zich in Brussel, waar hij samenwerkte met Auguste Hebbelinck, wiens zus hij huwde. Ze kregen 11 zonen en 2 dochters waarvan de oudste zoon Alexis, eveneens architect, Albert zou bijstaan bij het uitwerken van diverse architectuurontwerpen voor de Dumontwijk. In zijn beginjaren tekende hij voornamelijk woonhuizen in Sint-Gillis en Brussel. Dit variërend van Franse tot Vlaamse renaissance. Omstreeks 1880 verzeilde hij voor het eerst in De Panne.

Dumont en de Dumontwijk
De Pannese Dumontwijk is een charmante wijk met architecturaal interessante villa’s die dateren uit het midden van de 19de eeuw. Albert Dumont lag samen met zijn zoon Alexis aan de basis en de ontwikkeling van de huidige beschermde Dumontwijk in De Panne. Zij tekenden in de jaren 1902-1904 het aanlegplan van de wijk en realiseerden er ook heel wat villa’s in cottage- en historiserende stijl. Sinds 1995 is de Dumontwijk beschermd.

Bram Degrieck, burgemeester “De Panne heeft veel te danken aan de familie Dumont. Niet enkel de Dumontwijk verwijst naar de familie, maar ook bij het ontstaan van de zeilwagensport was de familie Dumont bepalend. Het overbrengen van het grafmonument is voor ons lokaal bestuur een erezaak waarmee we onze erkentelijkheid aan de familie betonen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.