Home > Gouverneur wil geen modder op onze West-Vlaamse wegen

Gouverneur wil geen modder op onze West-Vlaamse wegen

Geschreven op 13 oktober 2021 om 09:16 door Mario De Wilde

Gisteren gaf gouverneur Decaluwé in Wijtschate de Kick off van de provinciale campagne ‘Modder op de weg’. Na 20 jaar campagne ‘modder op de weg’ werden er een aantal conclusies getrokken. Het weer blijft uiteraard een belangrijke factor bij modder op de weg. Momenteel wordt gefocust op de periode september-december, de oogsttijd, maar ook in de rest van het jaar kan er modder op de weg voorkomen. Denk maar aan bouwwerven, wegenwerken, Hevige regenval, … Sommige landbouwers laten soms ook de verkeersborden staan, ook al zijn er geen werken meer. Het opruimen van de weg kan sneller gebeuren. Sommige verkeersborden zijn soms onvoldoende zichtbaar als ze in de berm staan, er worden ook borden gestolen. De verkeersongevallen met landbouwvoertuigen dalen dan wel maar gebeuren nog steeds.
Het hoofddoel van de nieuwe aanpak is om zo weinig mogelijk verkeersongevallen en valpartijen te hebben ten gevolge van modder op de weg.

Hiervoor wordt de jaarlijkse campagne opgestart in de periode september/oktober voor de landbouw. Dit jaar was het de beurt aan Wijtschate. Niet toevallig in de Westhoek. Dit is uiteraard gelinkt aan het EU project: ‘Samen op weg in de Westhoek’. Nieuw dit jaar is dat de campagne het hele jaar door loopt net door de onvoorspelbaarheid van het klimaat.
Focus op meldingsbereidheid Met de start van de nieuwe campagne wil men ook de meldingsbereidheid van modder op de weg verhogen bij de weggebruiker.
Dit kan via:
– tel. 1700 en meldpuntwegen.be: zonder incidenten en als er geen verkeersbord staat.
– tel. 101 en 112 of de app 112: met incidenten zoals een val of verkeersongeval.
Er zijn voortaan ook twee soorten groottes van verkeersborden beschikbaar via de jaarlijkse offerte aan de gemeenten.
De campagne wordt ook uitgebreid naar alle “modderveroorzakers” zoals bij bouwwerven.
Belangrijk blijft:
– De verdraagzaamheid, het respect en begrip voor elkaar als weggebruiker en landbouwer.
– Een actief beleid door de gemeenten.
– Actief tozicht en adequate reactie door politiediensten.
– Communicatiecampagne gediversifieerd aanbieden. Zowel geschreven, gesproken en sociale media is belangrijk om aandacht te vragen voor dit thema.

Samen dit thema warm houden en de weggebruikers stimuleren om gevaarlijke situaties te melden vooraleer er menselijk leed gebeurt, daar ligt de focus in 2021.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.