Home > Goud voor sommelier chef Elien Verhulst van Restaurant Vlass uit Middelkerke op Horeca Expo

Goud voor sommelier chef Elien Verhulst van Restaurant Vlass uit Middelkerke op Horeca Expo

Geschreven op 29 november 2022 om 11:10 door Mario De Wilde

“We gaan om te winnen” was het credo van de 24-jarige Elien Verhulst, aan de zijde van chef Stefaan Lauwereins in restaurant Vlass uit Middelkerke, toen ze woensdag 23 november naar de finale van de Ster van de Belgische keuken, sinds dit jaar omgedoopt tot Pierre Wynants Trophy, in Horeca Flnaders Expo Gent trok. De gouden medaille werd haar deel: “Ongelooflijk, maar ik ben super blij en dank het volledige team voor de ondersteuning”, weet de jonge beloftevolle jonge chef, in de wolken met de mooie overwinning.

Deze tweejaarlijkse wedstrijd is een organisatie van de Mastercooks met Pierre Wynants als voorzitter, met de steun van het National Culinary Team Belgium. Elke deelnemer van minstens 23 en maximum 38 jaar mag een team uitbouwen, bestaande uit een keukenhulp, een sommelier en een coach, vrij te kiezen door de deelnemer. Op de wedstrijd zelf mag de coach alleen mondeling adviseren, maar niet aanwezig zijn in de keuken. Elien Verhulst wrong zich tot een finale met deze vier kleppers: Michaël Van Liere uit De Haan, Curtis Mulpas uit Waver, Igor Snyders uit Oupeye en Nicolas Tournay uit Courcelles. De jury bestond uit een mooi kransje van Mastercooks. De finalisten vochten het uit aan het fornuis met de creatie van een maaltijd voor 14 personen, geserveerd met vooral Belgische producten, deze ingrediënten alvast op het bord of het glas: knolselder, producten naar keuze te gebruiken uit de Mystery Box van MABRU, hoofdgerecht met grijze garnalen en een mignardise met Callebaut-chocolade, gepast met respectievelijk een Ruffus Brut Sauvage en Kasteelbier in het glas en een Rombouts Espresso Royal koffie bij het nagerecht.

Winnares Elien Verhulst is duidelijk in de wolken: “Ik was alvast dik tevreden de finale te hebben gehaald. Mede de steun en het enthousiasme van mijn team, zeg maar keukenhulp Shane Verkest, sommelier Kenzo Lauwereins en coach Stefaan Lauwereins, met zaalmeester Vlass Tinneke als ruggensteun, zetten we ons beste beentje voor om een zo goed mogelijk figuur te slaan. En ja, het werd bikkelhard, maar de zege smaakte dubbel zo goed omdat naderhand bleek dat mijn sauzen de doorslag hadden gegeven. Ik hou ervan sauzen klaar te stomen, dat maakt bij gelijk welk gerecht het verschil. We gingen als ploeg om te winnen en ja, we wonnen. Met veel dank aan zij die in mij geloofden. Wat kan een mens meer verlangen.”

Burgemeester Jean-Marie Dedecker sloot zich aan bij het behalen van de Pierre Wynants Trophy: “Koken is net als topsport, telkens een wedstrijd, een partij die altijd dient gewonnen te worden. Klant is koning en de chef vult die wens graag in. Elien bewees uit het beste hout te zijn gesneden. Het onderstreept nogmaals dat we in onze gemeente over heel wat culinair talent beschikken. Een daar zijn we met zijn allen blij mee.”

En nu naar Rimini

Als winnares van de Pierre Wynants Trophy 2022 mag Elien Verhulst volgend jaar zich in het Italiaanse Rimini meten met een internationaal gezelschap. “Details van deze wedstrijd zijn ons nog niet bekend, maar we kijken er uiteraard met veel enthousiasme naar uit en zullen ook daar het beste van ons laten zien. En wie weet…” besluit een dolgelukkige Elien. (Georges Keters)

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.