Home > Goede cijfers Diksmuide: verbod indoor buitenschoolse activiteiten wordt zondag opgeheven

Goede cijfers Diksmuide: verbod indoor buitenschoolse activiteiten wordt zondag opgeheven

Geschreven op 18 februari 2021 om 11:39 door Mario De Wilde

Het burgemeestersbesluit dat momenteel indoor buitenschoolse activiteiten in Diksmuide verbiedt voor -18-jarigen wordt opgeheven op zondag 21 februari om middernacht. Dat is een week vroeger dan voorzien. De besmettingscijfers in onze stad zijn de laatste dagen flink gezakt, de opgelegde besluiten hebben hun doel dus niet gemist! Na de krokusvakantie kunnen alle buitenschoolse activiteiten terug doorgaan, zowel binnen als buiten. Het aantal positieve testen (telkens over een periode van zeven dagen) is gezakt van 80 (eind januari) naar 26 (16 februari). We zagen vooral in de categorie tot 19 jaar de hoogste besmettingen. Het burgemeestersbesluit ging in voege op 29 januari, sindsdien zakten de cijfers stelselmatig. De lokale maatregelen waren daarom wel degelijk nodig en hebben hun nut gehad. Met de opstart van de scholen kan ook het verenigingsleven terug in gang schieten. We zijn blij dat onze jongeren terug kunnen genieten van hun hobby’s. Ook Kadens kan de lessen terug opstarten volgens het draaiboek.

Burgemeestersbesluit woonzorgcentra loopt af

Ook het burgemeestersbesluit dat bezoek in onze woonzorgcentra verbiedt loopt stilaan op zijn einde. In woonzorgcentrum Zilvervogel is bezoek (onder bepaalde voorwaarden) alweer toegelaten sinds 12 februari, Yserheem volgt op 24 februari. We volgden het principe om het verbod te laten gelden tot en met 7 dagen na de toediening van het tweede coronavaccin.

Vaccinatiecentrum De Kupe klaar voor test

Ondertussen leggen de stadsdiensten de laatste hand aan het vaccinatiecentrum. Vandaag krijgt een eerste aangestelde groep vrijwilligers een rondleiding en wordt het centrum getest door figuranten. Zondag wordt voor de eerste keer effectief gevaccineerd.

Vrijwilligers

Heel wat vrijwilligers stelden zich kandidaat om te helpen in het vaccinatiecentrum. In eerste instantie werden de vrijwilligers die de meeste uren beschikbaar zijn gecontacteerd. Deze week kwam een dertigtal vrijwilligers langs voor een intakegesprek.

Testrun op donderdag, echte test op zondag

Vandaag vindt een eerste grote test plaats in vaccinatiecentrum De Kupe, dan worden ook de vrijwilligers klaargestoomd voor hun taak. Zondag volgt een test met echte vaccins. Essentiële beroepsgroepen worden dan samen met de vrijwilligers gevaccineerd. Het gaat om 200 vaccins over vier vaccinatielijnen.

Hoe word je opgeroepen?

65-plussers, medische risicogroepen tussen 45 en 65 en essentiële beroepsgroepen worden eerst gevaccineerd, daarna volgen de andere leeftijdsgroepen. Wanneer jij aan de beurt bent ontvang je een uitnodiging per brief met daarin het tijdstip waarop je verwacht wordt. Die afspraak kan je bevestigen, of je kunt een ander tijdstip kiezen. Dat doe je digitaal via https://www.laatjevaccineren.be of telefonisch via 051 70 19 76. De openingsuren van het callcenter zijn de volgende:

Maandag: 9-12 en 14-16 uur

Dinsdag: 9-12 en 16-19 uur

Woensdag: 9-12 en 14-17 uur

Donderdag: 9-12 en 14-16 uur

Vrijdag: 9-12 en 14-16 uur

Zo verloopt je eerste vaccinatiebezoek aan ‘De Kupe’

Controle lichaamstemperatuur aan de ingang. Is deze na een tweede controle (na vijf minuten) nog steeds te hoog? Raadpleeg dan je huisarts en maak een nieuwe vaccinatieafspraak. Geen koorts? Ga binnen en meld je aan bij het onthaal met je identiteitskaart. Je krijgt mee welke vaccinatielijn je mag volgen.  Wacht tot het lampje bij jouw vaccinatielijn brandt en volg daarna de looplijnen van je toegewezen vaccinatielijn.Controle algemene gezondheid (allergieën, medische voorgeschiedenis, …). Alles oké? Dan krijg je meteen je vaccin toegediend. Volg de pijlen naar de wachtruimte (vroeger peuterbad) waar je een kwartier wacht om zeker te zijn dat er geen allergische reactie optreedt.

Ik ben niet goed te been. Mag ik mij door iemand laten begeleiden?

Natuurlijk. Je mantelzorger mag je naar het vaccinatiecentrum brengen en je het hele parcours begeleiden. Indien nodig zijn er ter plaatse rolstoelen aanwezig. Geraak je moeilijk tot bij het vaccinatiecentrum en is het openbaar vervoer geen optie? Dan kan je voor vier euro de hulp inroepen van de minder mobielencentrale. Deze vrijwilligers begeleiden je ook in het vaccinatiecentrum als je dat verkiest. Vraag bij het bevestigen van je vaccinatieafspraak of je hiervoor in aanmerking komt.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.