Home > Goed voor een interview. Wijkinspecteur Johnny Degraeve verlaat politiekorps Damme/Knokke-Heist

Goed voor een interview. Wijkinspecteur Johnny Degraeve verlaat politiekorps Damme/Knokke-Heist

Geschreven op 12 december 2022 om 09:29 door Mario De Wilde

Wijkinspecteur Johnny Degraeve (58) gaat na 38 jaar vervroegd met pensioen (NAVAP) bij de lokale politie Damme/Knokke-Heist. Hij was de wijkinspecteur van Laguna-Heist Midden. In dit interview wuiven we onze vaste waarde een laatste keer uit. We blikken terug op zijn politieloopbaan, enkele tips en zijn toekomstige bezigheden.

Waarom koos je ervoor om bij de politie te werken? 

Ik was nog maar net uit legerdienst en wist niet goed welke richting ik uit wilde. Het uniform deed iets met me, ik zat altijd in de scouts en was bekend met het dragen van een uniform. Ik besloot in 1983 mee te doen met de gemeentelijke examens. Zo ging de bal aan het rollen.

Hoe is je opleiding verlopen? 

Goed. Ik heb eerst een legerdienst gedaan nadat ik aanvaard was om aan de opleiding te beginnen. Ik leerde veel collega’s van andere politieteams kennen. In 1984 ben ik uiteindelijk begonnen als zomeragent, maar dat is een functie die nu niet meer bestaat.

Welk soort werk heb je allemaal gedaan? 

We begonnen als straatagenten. Dit betekent dat we vooral rondliepen op straat en de parkeermeters controleerden. Dat was eigenlijk het grootste deel van ons werk: administratie doen. Nadien mocht je volgens leeftijd starten aan interventiewerk. De oudsten kregen de eerste kans en zo ging het rijtje verder. Ik was 21 jaar interventie-inspecteur tot ik de overstap maakte naar de wijkdienst. Sinds 2005 was ik wijkinspecteur in Heist, de laatste jaren specifiek in Laguna-Heist Midden.

Welke veranderingen deden zich voor bij de politie? 

Vroeger lag de werkdruk lager. Nu zijn we met meer, dus er is ook meer werk. Ook de technologie is een nieuw aspect. Als je vroeger een typfout maakte op de typmachine, moest je helemaal opnieuw beginnen. Onthoud, ik kom uit de tijd van het carbonpapier hé. (lacht) Vandaag is the sky the limit. Alles kan met de digitaliteit, maar je moet jezelf wel veel aanleren.

Heb je nog een tip voor de nieuwe lichting? 

Ik vind het belangrijk om nooit bevooroordeeld naar een situatie te gaan. Soms kan je ergens een idee over hebben, maar is de realiteit volledig anders. Laat jezelf niet van de kaart brengen en zet jezelf niet op het verkeerde been: de dingen zijn niet altijd wat ze lijken te zijn als je ter plaatse moet gaan.

Wat brengt de toekomst? 

Ik rijd veel met de fiets, dus ik zal daar zeker mijn tijd mee vullen. Ik moet nog een jaar of tien inhalen om fotoboeken te maken. (glimlacht) Ik maak ook graag maquettes van kleine soldaatjes die ik dan schilder. Ik houd ervan om zoiets te doen tijdens de winteruren. Eten maken vind ik ook leuk. Zoals je hoort ontbreekt de tijd me bijna om dingen te doen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.