Goed nieuws voor vissers: Brugge zuivert vijver van Koude Keuken met coccolietenkrijt
De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen springen er wekelijks in voor een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kg coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.
“De vijver van de Koude Keuken is een populaire trekpleister, maar dat succes brengt ook uitdagingen met zich mee”, zegt schepen van openbaar domein Franky Demon. “We lieten een onderzoek uitvoeren naar de waterkwaliteit, zodat we recreatie en watersport optimaal kunnen blijven ondersteunen.”
Uit dat onderzoek bleek dat het water troebel is en weinig licht doorlaat, wat de groei van waterplanten belemmert. Bovendien bevat de bovenste sliblaag veel fosfor, wat het risico op blauwalgen verhoogt. Ook zwemmen en duiken worden hierdoor bemoeilijkt.
Daarnaast is er ook sprake van een overpopulatie aan karpers en exotische rivierkreeften. Daarom worden in december en januari vissen overgezet naar het kanaal Gent-Oostende.
De Stad onderneemt verder enkele acties. “In plaats van te baggeren kiezen we voor een milieuvriendelijk alternatief: coccolietenkrijt. Dit krijt gaat verzuring tegen, stimuleert de groei van aërobe bacteriën die slib afbreken, en maakt het water helder”, zegt schepen Franky Demon. “Met onze stadsboot gooien we 4.500 kilogram coccolietenkrijt in de vijver.”
Visserijregels
Ook de politieverordening rond het gebruik van de vijver werd herbekeken. De visserijregels worden opnieuw onder de aandacht gebracht: onder meer het verbod op aasvissen en nachtvissen en de verplichting om over de juiste visvergunning te beschikken. Daarnaast worden duidelijke afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van het gebied. Vooraleer tot handhaving wordt overgegaan, worden de gebruikers eerst goed geïnformeerd.
“Het is belangrijk dat alle gebruikers van de vijver – vissers, zwemmers en wandelaars – weten wat mag en wat niet”, zegt schepen Franky Demon. “Daarom zetten we zowel in op communicatie als in handhaving. Alleen zo behouden we het evenwicht tussen natuur, recreatie en sport.”
Schepen van sport Olivier Strubbe: “Het seizoen voor openwaterzwemmen is nu volop gestart en opnieuw merken we dat steeds meer mensen van deze watersport genieten. De kwaliteit van ons zwemwater is dus erg belangrijk, en daar komt de vijver van de Koude Keuken uiteraard prominent in beeld. Onze Brugse IJsberen zijn hier het hele jaar actief, net als Duikclub RDS. De IJsberen tellen ongeveer honderd leden en komen hier wekelijks twee keer samen. Op 3 juli vindt op het domein ook het evenement Sportkriebels plaats met als één van de blikvangers het suppen op de vijver. Om deze evenementen mogelijk te maken en de degelijke werking van onze verenigingen te verzekeren, is een goede waterkwaliteit noodzakelijk. Naast de ingrepen met het krijt vandaag, staan ook beluchters en ultrasone toestellen in het water die de hele dag door draaien om de waterkwaliteit te verzekeren. De leden van Duikclub RDS zorgen bovendien jaarlijks voor het schoonmaken van de vijver. Dit jaar verwachten we hen op 19 juli voor de clean-up. Bedankt alvast ook voor die inspanningen.”
De Stad onderzoekt ten slotte hoe de vijver op lange termijn verder kan worden opgewaardeerd, met nieuwe oeverzones, onderwaterplanten en aangepaste vissoorten. Een aanrijplaats voor een onderhoudsboot wordt mee in overweging genomen. “Deze maatregelen zijn niet alleen noodzakelijk voor een betere waterkwaliteit, maar tonen ook dat we luisteren naar gebruikers en experten”, besluit schepen Franky Demon. “We willen dat de Koude Keuken verder een aangename plek is waar natuur, sport en ontspanning hand in hand gaan.”
De kostprijs van het coccolietenkrijt bedraagt: 1.905,75 euro (inclusief BTW).