Home > Godelievekerk in Sint-Michiels is vijfde Brugse kerk die aan eredienst onttrokken is

Godelievekerk in Sint-Michiels is vijfde Brugse kerk die aan eredienst onttrokken is

Geschreven op 14 juni 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen/organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk. De kerk, gebouwd in 1965, heeft een oppervlakte van 963 m², het kerkportaal is 25 m² groot. Het gebouw heeft een hedendaagse kerkstructuur met een vooruitspringend voor- en zijportaal en is opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed.

“Tijdens de eerste editie van Buurt aan de Beurt in 2019 bleek al dat heel wat buurtbewoners en ook de omliggende scholen hier vragende partij voor waren”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Zowel qua ligging als qua ruimte heeft dit gebouw heel wat potentieel. We zijn dan ook verheugd dat we verschillende organisaties een tijdelijk onderdak kunnen bieden.”

De beschikbare ruimte wordt verdeeld onder drie gebruikers: opslag voor de processie van Blindekens (rood), scholen en vakantiewerking Kwibus (geel) en de Fietsbib (groen). Voor deze tijdelijke invulling was het noodzakelijk om een aantal bouwtechnische ingrepen uit te voeren.

Schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenet: “Om de veiligheid te kunnen garanderen en de nieuwe tijdelijke bewoners zo goed mogelijk te huisvesten, voeren we heel wat werkzaamheden uit: het vernieuwen van elektriciteit en sanitair, vakkundig verwijderen van asbesthoudende platen en het voorzien van noodverlichting. Er wordt een evacuatieplan opgemaakt en de binnen- en buitendeuren krijgen waar nodig een opknapbeurt.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Met het stadsbestuur willen we dit kerkgebouw een gemeenschapsfunctie geven en meer ruimte voor de omliggende scholen voorzien. In de tussentijd zullen de fietsbib, de processie van Blindekens, scholen en vakantiewerking Kwibus tijdelijke invulling geven aan het gebouw. In de zomer van 2023 gaven we toestemming aan Kwibus om daar z’n intrek te nemen. We werden bevraagd voor een opslagplaats voor de fietsbibliotheek en het materiaal van de Blindekensprocessie. Hierop werd een rondgang georganiseerd met een aantal medewerkers van mijn dienst Eigendommen en de tijdelijke invulling werd vastgelegd.”

“Intussen werden in deze legislatuur al vijf kerken in Brugge aan de eredienst onttrokken: Sint-Godelieve, Sint-Willibrord, Sint-Kristoffel, Sint-Paulus en Stella Maris. De Stella Mariskerk werd verkocht aan de Rooms-Orthodox Metropolis van Westelijk en Zuidelijk Europa, het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart Instituut (OLVH) kon hun school uitbreiden door een overeenkomst met het kerkbestuur van Sint-Willibrord.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.