Home > Kijk. Glazen paviljoen met 2211 driehoekige glasraampjes wordt zichtbaar op Albertplein van Knokke-Heist

Kijk. Glazen paviljoen met 2211 driehoekige glasraampjes wordt zichtbaar op Albertplein van Knokke-Heist

Geschreven op 22 maart 2023 om 07:41 door Mario De Wilde

Nu de ondergrondse werken onder het Albertplein in Knokke-Heist zijn afgerond, starten ontwikkelaars de Goethals Promotor en PSR, deel van Jan De Nul Group, met de bovengrondse werken. De nieuwe blikvanger centraal op het plein wordt een glazen paviljoen, opgebouwd uit 2211 driehoekige glasraampjes, met binnenin ruimte voor horeca. Het glazen paviljoen is een technisch hoogstandje, waarbij er binnenin de koepel geen dragende structuren zijn. Een ingenieus systeem van staven en knoopverbindingen zorgt voor de nodige stabiliteit: een “ISONODE structure” uitgevonden door Philippe Samyn op MIT in 1971.

De koepel zal van boven naar beneden worden opgebouwd. Om dit mogelijk te maken, hangt de hele constructie tijdens de bouw vast aan een bouwkraan. De innovatieve constructie is een wereldprimeur op architecturaal vlak. De ontwerper van dit paviljoen is Philippe Samyn en Partners, het ingenieurs- en architectenbureau dat onder meer ook de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad in Brussel ontwierp. Julie De Pauw, Development Manager bij PSR: “De bouw van deze koepel doet denken aan het klassieke Meccano-speelgoed, maar dan op topniveau. De vorm is eenvoudig, maar de structuur is complex. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de puzzel. Het afgewerkte geheel zal niet verraden welke technische hoogstandjes erin verborgen zitten.”

De omwonenden geven mee kleur aan het plein

In 2022 zamelden ontwikkelaars Goethals Promotor en PSR oude munten in bij de bewoners van Knokke-Heist. In totaal werden maar liefst 11.000 munten opgehaald. Deze oude munten worden samen met replicamunten in zwarte betontegels verwerkt. Afgewisseld met witte tegels, zullen ze een dambordpatroon vormen op het plein. Wie munten doneerde, kan dus op zoek gaan naar zijn of haar eigen inbreng. Zo bouwen ook de omwonenden een beetje mee aan de nieuwe blikvanger van Knokke-Heist.

Albertplein wordt opnieuw Place Matuvu

Rondom het plein is er ruimte voor zitbanken. In de glazen koepel komt een horeca-uitbater. Het Albertplein wordt opnieuw de ‘place m’as-tu vu’ van weleer: een bruisende plek in Knokke-Heist, waar het aangenaam vertoeven is, en waar flaneren en terrasjes centraal staan. De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.