Home > Gisteren werd het speelbos van 0,47 ha. aangeplant in Brielen

Gisteren werd het speelbos van 0,47 ha. aangeplant in Brielen

Geschreven op 10 maart 2024 om 13:39 door Mario De Wilde

Gisteren werd naast het jeugdlokaal van Chiro Brielen en KLJ Elverdinge het speelbos aangeplant. Daarmee is de aanleg van het speelbos met speelheuvels, wadi’s een speelarena volledig rond. Naast het speelbos werd een parking in grindgazon aangelegd voor 20 wagens. Het speelbos zal de komende jaren kunnen uitgroeien tot een avontuurlijk en uitdagend speelterrein voor de jeugd van Brielen. Dankzij bebossingssubsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos kon het stadsbestuur van leper enkele jaren geleden 0,47 ha grond naast het jeugdlokaal verwerven. Omwille van de ligging van het perceel naast het jeugdlokaal en in het hart van het dorp besliste het stadsbestuur om er een speelbos aan te leggen. In overleg met de jeugddienst en de dienst Landschap maakte het Regionaal Landschap Westhoek hiervoor een eerste ontwerp op. Dit ontwerp werd tijdens een participatiemoment in 2021 aan de buurtbewoners voorgesteld. Op basis van hun input en in overleg met een landbouwer van aanliggende percelen werd dit ontwerp verder verfijnd.

De inrichtingswerken werden opgestart in het najaar van 2023 en uitgevoerd door Timo-Tuin. Er werden speelheuvels en wadi’s aangelegd en de naastliggende Kervelbeek kreeg een bijkomende speelgracht als natuurlijk spelelement. Op die manier werd een uitdagende speellocatie voor de jeugd gecreëerd.

Dimitry Soenen, schepen van Jeugd: “Naast de natuurlijke speelimpulsen werd naast het jeugdlokaal ook een arena aangelegd. Het speelbos zal komende jaren moeten groeien en wordt daarom de eerste jaren afgezet, maar deze arena en het naastliggende grasplein zal door de jeugdbewegingen en buurtbewoners onmiddellijk kunnen worden gebruikt. Daarnaast werden verspreid in het bos drie speelbomen aangeplant. Dit zijn bomen die al een zeker formaat hebben en afgelopen jaren opgesnoeid werden als klimboom. Ook dit wordt een bijkomend uitdagend spelelement in het bos.”
Het speelbos en de parking is een realisatie van de stad Ieper in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en BOS, Regionaal Landschap Westhoek vzw, Kronospan en werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Plattelland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie West-Vlaanderen.

Jamie Garcy, hoofdleidster Chiro Globetrotters Brielen “Een absolute meerwaarde in ons prachtig klein Brielen, een plek waar iedereen elkaar kent. Als hoofdleidster van de Chiro Brielen hoop ik dat onze kids hier nog lang mogen van genieten. Laat het een plek worden met nog meer speelplezier en vriendschappen.”

Valentijn Despeghel, Schepen van Natuur: “We planten aan volgens het boekje. Langs de randen komt een mantel- zoom vegetatie met lagere struiksoorten zoals hazelaar, veldesdoorn en gele kornoelje. Centraal in het speelbos worden bosboomsoorten zoals winterlinde, zomereik en boskers aangeplant. Rond de wadi’s planten we elzen en wilgen aan omdat deze soorten beter tegen water kunnen. Naast waardevolle groene elementen omvat het speelbos ook ruimte voor water. Op die manier zal het bos niet enkelleuk zijn voor de jeugd uit Brielen maar wordt het ook een belangrijk ecologische stapsteen in het landschap.’

Naast de aanleg van het speelbos omvat dit project ook de realisatie van een nieuwe grasparking met 20 parkeerplaatsen. Op die manier hoopt het stadsbestuur het parkeerprobleem in Brielen verder aan te pakken. In het speelbos worden in totaal 2800 stuks bosgoed aangeplant dankzij de financiële steun van Kronospan. Het speelbos en de parking is een realisatie van de stad Ieper in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en BOS, Regionaal Landschap Westhoek vzw, Kronospan en werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Plattelland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie West-Vlaanderen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.