Home > Gisteren was er in Brugge het startsein voor zes warme gemeenten

Gisteren was er in Brugge het startsein voor zes warme gemeenten

Geschreven op 20 november 2019 om 14:26 door Mario De Wilde

Gisteren gaven zes gemeenten samen het startsein om zich te ontplooien tot een Warme stad/gemeente. In de regio Brugge-Oostende-Veurne engageren de gemeenten Damme, Koekelare, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort en Zedelgem zich om de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren te versterken. Ook Warme stad Brugge (één van de pilootsteden) blijft verder werken aan deze doelstelling.
Vijf Vlaamse pilootsteden zochten de afgelopen drie jaar uit hoe je het welbevinden van kinderen en jongeren kan versterken: Brugge, Genk, Genk, Leuven en Turnhout. Met hun kennis en ervaring gaan in totaal 41 nieuwe Vlaamse steden en gemeenten aan de slag voor hun Warme stad/gemeente.
Warme steden & gemeenten
De geestelijke gezondheid van jongeren staat onder druk. Uit de laatste Gezondheidsenquête (2013) blijkt dat 1 op de 5 jongeren kampt met een psychische problematiek en met emotionele problemen (10% heeft angstproblemen, 15% vertoont tekenen van depressieve gevoelens en 30% meldt slaapproblemen). Nochtans is een goede geestelijke gezondheid in de kindertijd van groot belang. Door er van jongs af aan voor te zorgen dat kinderen goed in hun vel zitten, kunnen problemen voorkomen worden. Een jongere die mentaal in evenwicht is, doet het goed op school en later op de werkvloer, met een sociaal leven dat voldoening schenkt. Een warme stad of gemeente maakt een veilige plek waar veerkrachtige kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien met steun van hun omgeving en leeftijdsgenoten. Jongeren leren benoemen wat ze voelen en hoe ze hun gevoelens kunnen uiten, ze leren hulp vragen en die vinden. In een Warme stad/gemeente werken idealiter alle instellingen, organisaties en burgers die werken met kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar, op een gecoördineerde manier samen: ouders, scholen, buurtwerkingen, jeugd- en welzijnsorganisaties, hulpverlening, huisartsen, vrijetijds- en sportverenigingen, stadsdiensten, politie, en vele anderen. Samen kijken ze welke behoeften er zijn, welk welzijns- en jeugdaanbod er is, wat er versterkt kan worden en wat er moet bijkomen om uiteindelijk te komen tot een eigen op maat gemaakt actieplan waarin aandacht is voor deze 8 pijlers:

1. Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren.
2. Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan.
3. Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling.
4. Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving.
5. Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid.
6. Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving.
7. Zorg dat kinderen en jongeren gemakkelijk de weg naar hulp vinden.
8. Betrek kinderen en jongeren bij het beleid.

De nieuwe steden en gemeenten realiseren dit niet alleen. De 6 gemeenten uit regio Brugge-Oostende-Veurne krijgen begeleiding van Logo Brugge-Oostende en ondersteuning van de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.