Home > Gisteravond werd de tijdelijke tentoonstelling ‘Van vegen tot jagen’ geopend in Nieuwpoort

Gisteravond werd de tijdelijke tentoonstelling ‘Van vegen tot jagen’ geopend in Nieuwpoort

Geschreven op 12 augustus 2023 om 09:58 door Mario De Wilde

Gisteravond werd in de Nieuwpoortse Vismijn de Tentoonstelling “Van vegen tot jagen: de evolutie van de mijnbestrijding op zee” geopend. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 20 augustus en toont de aanpak van de Belgische Marine in het neutraliseren van zeemijnen, vroeger en nu. De bezoekers krijgen ook de kans om aan boord te gaan van voormalig kustmijnenveger AMS 60 Bernisse uit Nederland.

Van oudsher was het opruimen van mijnen één van de belangrijkste taken van de Marine, maar tegenwoordig worden nieuwe technieken ingezet om onze kusten en zeeën te beschermen. De tentoonstelling biedt een overzicht van de geschiedenis van mijnbestrijding bij de Marine, van vroeger, toen de Marinebasis van Nieuwpoort nog bestond, tot nu. Bezoekers kunnen via de technologieën ontdekken die worden gebruikt in de strijd tegen mijnen en weten te komen over de uitdagingen waar de Marine tegenwoordig voor staat en de oplossingen die ze ontwikkelt voor de toekomst. Kom naar deze unieke ervaring en ontdek de evolutie van de mijnbestrijding op zee!
Aan de hand van uniek beeldmateriaal, uitzonderlijke archiefstukken en tal van unieke thema-objecten wordt getoond hoe steeds veranderende technieken werden gehanteerd om deze dodelijke explosieven onschadelijk te maken en op te ruimen. Bezoekers ontdekken verder de hedendaagse technologieën die worden gebruikt in de strijd tegen mijnen, leren over uitdagingen waar de Marine tegenwoordig voor staat en de oplossingen die ze ontwikkelt voor de toekomst.
De expo is gratis te bezoeken van zaterdag 12 tot en met zondag 20 augustus 2023 in zaal Iseland van de Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort, telkens van 10.00 tot 17.00 u.


Bezoek een echte kustmijnenveger
Mooie extra bij deze tentoonstelling is de komst van de voormalige mijnenveger AMS 60 Bernisse. Het schip zal op zaterdag 12 en zondag 13 augustus 2023 gratis te bezichtigen zijn aan de kade bij de stedelijke Vismijn. Bezoek is mogelijk van 10.00 tot 12.30 u en van 13.00 tot 18.00 uur. Het schip deed van 1955 tot 1978 dienst als kustmijnenveger MSC 927 Spa bij de Belgische Marine. Van 1978 tot 1995 was het actief als munitietransportschip voor fregatten onder het kenteken A (Auxillary) 963. In 1995 werd het vaartuig uit dienst genomen en verkocht aan een groep particulieren . Daarbij kreeg het de nieuwe naam AMS 60 Bernisse.


Nieuwpoort en de Marine
Voor Stad Nieuwpoort is het zeer bijzonder dat er in de stad een tentoonstelling wordt gewijd aan de geschiedenis van de Marine en het mijnenvegen verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: “Nieuwpoort heeft een zeer innige band met de Belgische Marine. Tussen 1958 en 1993 was hier een marinebasis met nautische school gevestigd de op rechteroever van de IJzer. Onze stad was voor veel dienstdoende en in opleiding zijnde marineofficieren letterlijk en figuurlijk een thuishaven. Het zicht op de indrukwekkende vloot aan de overzijde van de Havengeul staat bij menig inwoner en bezoeker in het geheugen gegrift. Het is een stuk geschiedenis waar Nieuwpoort en de Marine vol trots en nostalgie naar terugkijken. Net daarom is het een eer om de verhalen van toen terug tot leven te brengen via deze uitzonderlijke expo.”

De marinebasis van Nieuwpoort ontstond midden vorige eeuw als aanleg-, onderhouds- en reparatiewerkplaats voor MSC’en (kustmijnenvegers) en MSI’s (ondiepwatermijnenvegers), snelboten en sleepboten. Het complex werd na vier jaar werkzaamheden operationeel op 15 juli 1958. Bijna 23 jaar lang was in Nieuwpoort de nautische school gevestigd, één van de vijf scholen die deel uitmaakten van het ‘Marine Vormings Centrum’ in Sint-Kruis Brugge. De school stond in voor theoretische opleidingen voor dekofficieren in de marinereserve, kandidaat roergangers in actieve dienst en in de reserve en zeelieden in actieve dienst en in de reserve. Hiertoe voorzag het in onderwijsfaciliteiten, werkplaatsen en aanlegplaatsen. In 1981 verhuisde de nautische school naar Zeebrugge.

In 1993 viel het doek voor de marinebasis in Nieuwpoort. De infrastructuur werd later ontmanteld en de opgehoogde gebieden werden afgegraven om plaats te maken voor een gebied van ongeveer 50 hectaren natuurlijke duinen, slikken en schorren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.