Home > Gieljan Roose uit Diksmuide 17de tijdens European Strongman Championship in Madrid

Gieljan Roose uit Diksmuide 17de tijdens European Strongman Championship in Madrid

Geschreven op 27 oktober 2023 om 11:36 door Mario De Wilde

Onlangs mocht Gieljan Roose uit Diksmuide aantreden op het Europees kampioenschap Strongman, voor mannen onder de 95 kg, en dat in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het was zijn eerste wedstrijd op dit niveau, na een gevuld eerste seizoen als krachtatleet. Gieljan werd 17de op 26 deelnemers. Strongman is een krachtsport die vrijwel allesomvattend is, het kan als 1 der oudste sporten gerekend worden. Een competitie bestaat uit verschillende onderdelen of events. Waarbij de deelnemer telkens beoordeeld wordt op het event en op die manier een score van de jury krijgt.

Wie na de opdrachten de hoogste totale score verzameld, wint de wedstrijd. Aangezien het om ‘de sterkste man’ gaat, zijn vrijwel alle onderdelen bestaande uit een groot, lomp, zwaar voorwerp. Die dan verplaatst, opgetild, geladen, ..moet worden. De meest gekende voorbeelden hiervan zijn: Atlas stones (grote ronde betonnen stenen, die we op de schouder plaatsen of op een platform), Log presses (het opnemen en uitduwen van een boomstam boven het hoofd), Farmer walks (het vastnemen van 2 zeer zware handvaten, in competitie 100kg/hand, en deze verplaatsen over een afstand, …)

Gieljan Roose (28) uit Diksmuide) groeide op als zoon van Marina Doom, zaakvoerster van Total Gym in Diksmuide. Een vijftal jaar geleden richtte hij Lift&Rise Strength op en vulde dit aan met z’n coachingbedrijf Coachgj. Als fervent krachtatleet richtte hij een drietal jaar geleden de pijlen op Strongman, waarbij hij vorig jaar (2022) zijn eerste deelname in het internationaal Circuit bevestigde met een puike tweede plek op de Strongman Battles in het Nederlandse Nijmegen. Met goed gevolg want sindsdien nam Gieljan de keuze om volop te gaan voor een laatste atletische spurt, vermits hij reeds international in de vechtsport was.

In 2023 nam hij deel aan drie internationale wedstrijden (opnieuw een tweee plek, een 6/12, en nu 17/26 Europees), waarbij dit Europees Kampioenschap de kers op de taart was. Ondanks een zeer moeizame voorbereiding en weinig ervaring op dit niveau, wist hij het er toch best goed van af te brengen. Wat zich vertaalde in enkele persoonlijke records, een 17de plek & een zeer voldaan gevoel na een fantastische ervaring. Gieljan is trouwens ook de allereerste Belg ooit op een Europees Kampioenschap Strongman. Toegeven, een prestatie op zich!

1 reactie

Roose Gieljan
Geschreven op 2023-10-27 16:24:39
Volg Gieljan via Instagram: @gj.roose Check out LIFT&RISE Strength via : @lift.rise.strength // www.liftandrise.be

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.