Home > Gezworen vijanden Beheyt-Van Looy nu samen op muurschildering in Roeselare

Gezworen vijanden Beheyt-Van Looy nu samen op muurschildering in Roeselare

Geschreven op 25 juli 2023 om 15:34 door Mario De Wilde

De tuinmuur van KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare, is twee wereldkampioenen rijker. Op de dag van het natourcriterium werden de portretten van Benoni Beheyt en Rik Van Looy onthuld. Dat dit net nu gebeurt is geen toeval. Niet alleen is het dit jaar 60 jaar geleden dat de rivalen van weleer elkaar betwistten in het WK te Ronse, Van Looy viert in december ook zijn 90ste verjaardag.

Ronse ‘63
Welke wielerfan kent niet het verhaal van het WK van Ronse 1963. Kopman Rik Van Looy moest het toen in de sprint afleggen tegen duivel-uit-een-doosje Benoni Beheyt. Ter consternatie van heel wat wielersupporters en Van Looy zelf. De media goot nog wat olie op het vuur en ‘het verraad van Ronse’ was geboren. Tussen Rik en Benoni zelf is het maar heel even koude oorlog geweest. Later zijn ze nog samen criteriums in Frankrijk gaan rijden. Toen ze door KOERSmuseum werden gecontacteerd, stemden beide kampioenen er dan ook snel mee in om zij aan zij op de tuinmuur te worden vereeuwigd.

Wereldkampioenen
Na eerder Freddy Maertens en Yvonne Reynders, zijn Beheyt en Van Looy de derde en vierde Belgische wereldkampioen die een artistiek eerbetoon krijgen op de zogenaamde ‘Koppenmuur van Roeselare’. Van Looy werd zelfs twee keer wereldkampioen. In 1960 was hij de beste op de Sachsenring in Duitsland en een jaar later pakte hij opnieuw de regenboogtrui op het stratencircuit Bremgarten in het Zwitserse Bern. Van Looy is met Merckx en De Vlaeminck ook één van de drie wielrenners die de vijf monumenten wist te winnen en alleen Merckx himself won meer profwedstrijden dan Van Looy. Het jaar van zijn WK-winst wist Benoni ook nog podiumplaatsen te behalen in de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, een etappe te winnen in de Tour en de Ronde van België op zijn conto te schrijven. In 1968 zette Beheyt zijn wielerloopbaan stop, waarna hij de fietsenhandel van zijn schoonouders in Roeselare overnam.

“De Koppenmuur van Roeselare is een ode aan de Belgische wereldkampioenen die met elke nieuw portret dat erbij komt indrukwekkender wordt,” aldus nog schepen Debels. “Dat we nu twee concurrenten van weleer schouder-aan-schouder afbeelden,” maakt de muur alleen maar mooier.

Foto: Anno 1977, voor de start van de Scheldeprijs, schudden de ‘kemphanen’ van weleer elkaar vriendschappelijk de hand. Beheyt is dan actief als motorrijder voor de Belgische Wielerbond, Van Looy werkt als chauffeur/fixer voor onder meer het weekblad Sport ’70. – © Marcel Anckaert – collectie KOERS

In de familie
De huldiging van het dubbelportret werd vanmorgen bijgewoond door Benoni, vrouw Annie en enkele familieleden. Guillaume Van Keirsbulck, kleinzoon van Benoni en coureur bij Bingoal Sauzen Pauwels, was onder de indruk van het portret. Ook kunstenares Julie ‘Jools’ Vercruysse tekende present. Anders dan bij de vorige portretten hebben die nu wat meer kleur. Met dank onder meer aan de koerspetjes die beide coureurs dragen: een kenmerkend rood-wit Faema-petje voor Rik en een typerend groen-geel petje van Wiel’s-Groene Leeuw voor Benoni.

1 reactie

Stefaan Desal
Geschreven op 2023-07-26 16:23:44
Benoni , heeft nog een kleinzoon bij Bingoal : Cériel Desal (ploegmaat en neef van Guillaume)

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.