Home > Gezondheidszorg Waregem ondertekent samenwerking met Gatsibo in Rwanda

Gezondheidszorg Waregem ondertekent samenwerking met Gatsibo in Rwanda

Geschreven op 25 maart 2024 om 10:36 door Mario De Wilde

Waregem gaat de komende vijf jaar nauw samenwerken met Gatsibo in Rwanda ter ondersteuning van de lokale gezondheidszorg. Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis van Waregem en hogeschool VIVES stappen vol enthousiasme mee in de samenwerking en zullen zich toespitsen op verpleeg- en vroedkunde. Vorige week was een officiële delegatie van stad Waregem en hogeschool VIVES op bezoek in Gatsibo om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Waregem heeft sinds 1987 een stedenband met het district Gatsibo in Rwanda. Na projecten rond burgerzaken, waterzuivering en technisch onderwijs, werd een nieuw project uitgewerkt rond gezondheidszorg. De Waregemse gemeenteraad keurde de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Gatsibo al goed in oktober 2023.

Het project focust op verpleeg- en vroedkunde. In samenwerking met het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis wordt training en educatie aangeboden aan het ziekenhuispersoneel van Kiziguro (een ziekenhuis in Gatsibo). Ze focussen op gynaecologie en verloskunde en zoomen ook in op het medisch materiaal en de apparatuur die daar bij komen kijken. Daarnaast krijgen studenten van de hogeschool VIVES de kans om in Gatsibo stage te lopen en hun kennis te verbreden.

Vorige week was een officiële delegatie van de stad op bezoek in Gatsibo om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Schepen van Mondiaal Beleid Jo Neirynck en de Waregemse Laurence Pisvin (lector verpleegkunde en onderzoeker onderzoeksgroep care ethics) brachten ook een bezoek aan de studenten in Kiziguro.

Op stage in Kiziguro
Het ziekenhuis van Kiziguro bood twee stageplaatsen aan voor studenten van VIVES. Al in januari vertrokken twee studenten verpleegkunde van VIVES voor drie maanden naar Gatsibo om er stage te lopen op de afdelingen pediatrie en materniteit. Een tweede stageperiode voor andere studenten volgt allicht vanaf eind oktober dit jaar.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.